Доктор тврди: Пуштање браде добро је за здравље, предности су бројне

Klix.ba
Foto: Pixabay

Доктор Каран Рангарјан, љекар хирургије и предавач на Свеучилишту Сундерланд, редовно дијели своје знање на друштвеним мрежама како би едуковао људе о медицини, разоткрио митове и подијелио тајне о животима љекара у болницама.

У једном од својих видеа др. Рангарјан тврди да би пуштање браде могло бити добро за ваше здравље. Доктор је објаснио да је пуштање длачица на лицу сигурније и здравије него потпуно обријано лице. "Студија која је успоређивала болничке раднике с брадом и без браде открила је да је код глатко обријаних лица три пута већа вјероватност да носе МРСА", казао је.

МРСА је врста бактерије која је отпорна на многе антибиотике, што значи да је теже лијечити од многих других инфекција.

"Разлог може бити у томе што бријање ствара микроабразије које су савршено мјесто за размножавање ових бактерија", наставио је.

"Брада вам заправо може осигурати супер меку кожу. То се догађа јер брада не само да штити кожу испод од старења блокирајући излагање сунцу, већ брада дјелује и као препрека која вас спрјечава да непрестано додирујете кожу лица. То вас спрјечава да случајно уклоните уља која производе ваше жлијезде лојнице које одржавају вашу кожу науљеном и хидратизираном", појаснио је.

"Брада би могла и смањити ризик од опеклина и рака коже. Постоје докази да длаке на лицу смањују изложеност УВ свјетлу за трећину у успоредби с глатко обријаним лицима. Иако длаке на лицу могу смањити ризик од рака коже попут меланома, не бисте требали одбацити крему за сунчање", закључио је.

Откако је објављен, видео је прикупио више од 300.000 прегледа и стотине коментара.

"Жена мисли да пуштам браду јер сам лијен да је обријем. Сад јој могу ово показати", "Осим тога, изгледамо мужевније с брадом", "Штета што ми брада не расте", писали су бројни пратитељи у коментарима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана