Добра вијест: Плућа оштећена вирусом могу да се опораве за три мјесеца

ГС
Добра вијест: Плућа оштећена вирусом могу да се опораве за три мјесеца

Плућа оштећена вирусом корона могу да се опораве за само три мјесеца, чак и ако је пацијент био на респиратору, открили су стручњаци.

Љекари су изјавили да управо отпуштени пацијенти из болница могу да осјећају и хроничне тегобе, али да ће сви симптоми највјероватније да нестану након 12 недеља.

Истраживачи у тиролској регији у Аустрији, која је била "жариште" вируса корона , проучавали су више од 150 пацијената са вирусом, који су били хоспитализовани у неколико аустријских болница. Након пуштања из болница, пацијенти су праћени на шест, 12 и 24 недеље.

Током ових периода пацијенти су прегледани и анализирани како би љекари могли да прате количине кисеоника и угљен-диоксида у крви артерија.

Љекари су такође тестирали плућне функције, радили компјутерску томографију (ЦТ) и ехокардиограме.

Током шестнедељних посјета, више од половине пацијената имало је један трајни симптом.

То је био недостатак ваздуха и кашаљ, а скенирање је показало да је 88 одсто пацијената и даље имало оштећење плућа.

Али до 12 - недеље, стручњаци су утврдили да је оштећење плућа смањено за 56 одсто.

Још нису прошле 24 недеље, али стручњаци вјерују да они који пате од текућих проблема вјероватно неćе имати трајне посљедице до завршетка тог периода.

Ово истраживање је услиједило само неколико недеља након што је откривено да 75 одсто пацијената са вирусом корона, који су се опоравили од вируса у Великој Британији, и даље пати од неких симптома. 

Многи пацијенти које сматрају "дугоковидним", кажу да су наставили да се боре са исцрпљујућим симптомима.

Др Сабина Саханић, која је дио тима који је представио студију на Међународном конгресу Европског респираторног друштва, рекла је да резултати студије сугеришу да плућа у ствари могу да се поправе.

"Лоша вест је то што људи имају оштећена плућа од ковид-19 недељама након отпуста; добра вест је да се оштећење с временом побољшава, што сугерише да плућа имају механизам да се поправе."

Од пацијената који су учествовали у студији, просјечна старост је била 61, а 65 одсто пацијената били су мушкарци.

Скоро половина њих су садашњи или бивши пушачи, док је 65 одсто хоспитализованих прекомјерне телесне тежине или гојазно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана