Дијабетес главни фактор компликација код заразе вирусом корона

Срна
Дијабетес главни фактор компликација код заразе вирусом корона

ЛОНДОН - Близу 40 одсто људи који су умрли од ковида-19 у најмање 15 америчких држава боловали су од дијабетеса, објавио је Центар за контролу болести /ЦДЦ/.

Од умрлих лица млађих од 65 година половина је имала дијабетес, пише “Дејли мејл”.

Дијабетес се сматра главним фактором ризика за развој озбиљних обољења ако се неко зарази вирусом корона, а научници покушавају да утврде зашто.

 Џонатан Вортам, епидемиолог у ЦДЦ-у, који је водио ово истраживање, рекао је да су резултати веома забрињавајући.

У неким државама САД дијабетес је посебно раширен и погађа чак 10 одсто популације. Међу тим државама су Луизијана, Алабама и Сјеверна и Јужна Каролина.

Стопа смртности од дијабетеса у САД константно расте од 2009. године и превазилази многе друге индустријски развијене земље.

Научници су утврдили да црначка популација и људи латиноамеричког поријекла чешће оболијевају од дијабетеса у односу на бијелце и склонији су инфекцији вирусом корона.

Контрола дијабетеса, што је најбоља одбрана од ковида-19 постала је сада веома тешка због поремећаја у здравственом систему, али и поремећаја што се тиче здравог начина живота и физичке активности и исхране.

Висока цијена инсулина присилила је људе да наставе да раде како би приуштили тај лијек иако су се тиме додатно угрозили од могуће инфекције.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана