Десет намирница које ће вам помоћи у борби против анемије

ГС
Foto: Free-Photos/Pixabay

Анемија је стање које је дефинисано смањеним волуменом црвених крвних зрнаца у крви и/или смањеном количином хемоглобина, а до ње може доћи ако вам недостаје жељеза, фолне киселине и / или витамина Б. Анемија изазвана недостатком жељеза је она најчешћа. Ваше тијело треба жељезо како би произвело хемоглобин, протеин одговоран за пренос кисеоника по цијелом тијелу.

Као резултат тога, можете се осјећати слабо, уморно и раздражљиво. Такође може доћи до губитка косе, ломљивих ноктију, хладних ногу и руку те вртоглавице.

Срећом, можемо добити више жељеза ако једемо праву храну. Важно је напоменути да је код борбе против анемије једење хране која омогућује правилну апсорпцију жељеза једнако важно као и храна богата жељезом. За правилну апсорпцију жељеза кључно је јести храну богату витамином Ц, витамином Б12 и фолном киселином.

Црвено месо

Жељезо у црвеном месу се налази у облику који је искористивији него у другим биљним изворима. Јетрица, срце и бубрег било којег црвеног меса такође садрже богате нивое жељеза, као и витамин Б12.

Јаја

Јаја садрже 1 мг жељеза, богата су протеинима и антиоксидансима који ће вам, у случају анемије, помоћи у складиштењу витамина.

Шкољке

Шкољке су богате протеинима, минералима и витаминима, а садрже врло мало масноћа. Уживајте зато у дагњама и каменицама.

Шпинат

Богат је извор жељеза, калцијума, витамина А, Е и Б9 и влакана. Пола шоље куваног шпината чини 20 одсто препоручене дневне количине. Међу његовим јачим састојцима су и витамини Б групе, витамини Е, ПП и К, затим магнезијум, калцијум, калијум, натријум, фосфор, цинк, сумпор, јод, бакар, аминокиселине аргинин и лизин те дијетална влакна.

Цвекла

Један килограм векле садржи чак декаграм минерала, од тога највише калијума, натријума, калцијума те мангана, жељеза, бакра, цинка, јода, сумпора, брома. Сок од цвекле добра је помоћ код анемије. Изрибајте или у соковнику измиксајте цвеклу.

У сок обавезно додајте неколико капи свјежег лимуна и по жељи мало меда. Можете га пити неколико пута дневно.

Махунарке

Сочиво и грах изврстан су извор жељеза и витамина. Једна шоља сочива ће вам дати 90 одсто дневне потребе за фолатом, 37 одсто жељеза и 18 одсто витамина Б6.

Орашасти плодови

Пистације садрже највећу количину жељеза, но одлични су и кикирики (и маслац од кикирикија), ораси и пекан ораси.

Урме и смокве

Урме су права мулитвитаминска бомба, успоравају старење станица, лијече анемију, побољшавају пробаву, а нарочито су дјеловтворне код затвора.

Суве смокве су такође одличан савезник у борби против анемије, само четири суве смокве дневно чине чак четвртину препоручене дневне дозе жељеза.

Јабуке

Сок од јабуке и цикле надокнадиће недостатак хемоглобина. У децилитар до два сока од јабуке додајте мање од пола децилитра сока од цикле. Пити 2-3 пута дневно прије јела, преноси Живим.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана