Да ли је ношење шминке током тренинга лоше по здравље коже

ГС
Foto: Aгенције

Ношење шминке током интензивних тренинга може звучати као лоша идеја због неуредног изгледа који узрокује знојење, а још једна негативна ствар коју може изазвати јесте затварање пора производима које носимо, а који могу изазвати акне.

Иако влада увријежено мишљење како је ношење шминке током тренинга лоше, осим што може изгледати јако неуредно, уз адекватну његу и подлогу не мора бити штетно по здравље коже, преноси портал Кликс.

Док вјежбамо наша унутрашња температура расте, а поре се отварају како би се зној охладио. Сам зној не узрокује акне, заправо, истраживање из 2008. показало је да нема значајне разлике у стању коже између оних који нису вјежбали и оних који су се туширали сат времена након тренинга.

Проблем са шминком је што различити производи на вашем лицу могу продријети у отворене поре. Међутим, уз кориштење адекватних производа за његу и то се може спријечити.

Дерматологиња Хиба Ињибар је за магазин Стyлист казала како шминка ако уђе у поре, може их зачепити, што такођер може довести до акни или неуједначене текстуре коже.

Иако производи отпорни на знојење могу звучати као рјешење, реалност је да је већина њих дизајнирана да задржи шминку на мјесту, а не да заштити вашу кожу.

Др. Инбар савјетује избјегавање подлога на бази уља јер могу проћи по знојним подручјима и потенцијално узроковати проблеме попут зачепљених пора.

У данашње вријеме постоје неки брендови који чак и прилагођавају своје производе активним женама направљеним од лаких или прозрачних материјала како би се спријечило прекомјерно зачепљење.

Такођер, дерматологиња је истакла да креме са СПФ фактором не зачепљују поре на исти начин као шминка, те да су неопходне за било који облик активности на отвореном.

Како заштити кожу при вјежбању

Реакција коже на ношење шминке током вјежбања зависи од појединца јер се неки људи зноје више од других.

Дерматолози без обзира на све, савјетују да лице перете сваке ноћи, а ако се редовно знојите испод основних производа, препоручују да умијешате средство за чишћење с АХА хемијским ексфолијантима.

Они ће вам помоћи дубински очистити поре, па ће се све што је раније "заробљено" испирати с лакоћом.

Било да се шминкате или не, покушајте не додириват

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана