Четири грешке због којих ваш чај престаје да буде здрав

Г.С.
Четири грешке због којих ваш чај престаје да буде здрав

Нема сумње да је чај врло здрав напитак. Заправо, бројне су здравствене предности редовног испијања црног, па чак и зеленог, али и многих других врста чајева.

Чини се да шољица чаја може учинити чуда за ваше тијело. Међутим, иако је пијење чаја само по себи здраво, ако не пазите шта додајете у њега, он врло лако може постати нездрав.

1. Додајете превише шећера

Било да се ради о кашичици шећера или додатку вашег омиљеног меда, шећер је шећер. Додавање мало шећера у чај краткорочно вам неће наштетити. Међутим, ако додате превише слатких додатака, чај може врло брзо постати нездрав. Најбољи начин за уживање у чају је пијење обичног чаја без икаквих додатака.

2. Претјерујете с вјештачким заслађивачима

Што је с вјештачким заслађивачима? Ако и даље жудите за нечим слатким у чају, али не желите да додајете сувишне калорије, чини се да је добра опција употреба алтернативних заслађивача који не садрже калорије. Али, да ли је то сигурно? Иако су се вјештачки заслађивачи пажљиво проучавали током година, истраживачи још увијек нису успјели да утврде везу између вјештачких заслађивача и било које врсте здравствених ризика. Зато ФДА препоручује да и даље ограничите количину таквих заслађивача.

3. Додајете млијеко

Иако додавање мало млијека у чај не мора нужно да буде лоша навика, добро је бити свијестан додатних калорија које тако конзумирате.

4. Предуго држите чај у води

У чајевима се такође налази одређена доза кофеина. Просјечна количина кофеина коју унесете испијањем чаја креће се од 20 до 40 милиграма (у порешењу са шољицом кафе која садржи око 100 милиграма). Међутим, ако нисте опрезни с тиме колико дуго држите чај у течности прије него што га попијете, количина кофеина се може повећати. Наиме, што дуже га држите, он ће постати тамнији, имат ће горак укус и повећаће се количина кофеина коју садржи, пише Eat This, Not That.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана