Често не осјећате ништа: Ово су први симптоми масне јетре

ГС
Foto: Илустрација

Масна јетра често нема симптоме, али љекари су открили скривени знак који вас упозорава да одете на преглед.

Масна јетра је стање које карактерише нагомилавање вишка масти у јетри. Тада долази до прекомјерне акумулације триглицерида у виду масних капљица у ћелијама јетре. Повећана масноћа у јетри повећава ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса, цирозе, а истраживања показују да су мушкарци више изложени ризику од жена.

Масна јетра, позната и као неалкохолна стеатоза, обично има мало симптома или их уопште нема у најранијим фазама. Ипак, како напредује, може да узрокује оштећење јетре. Љекари тврде да је један симптом посебно уочљив приликом обављања мале нужде. Ријеч је о необичној боји урина. Смеђа или помало наранџаста боја је главни знак узнапредовале болести масне јетре.

“То се дешава када се у организму накупи превише билирубина, супстанце која настаје у процесу разградње старих црвених крвних зрнаца јер их јетра не разграђује како би требало, односно нормално”, објашњавају стручњаци. Осим тога, уобичајени симптоми раног стадијума масне јетре укључују губитак апетита, осјећај слабости или умора, мучнину, повишену температуру и неочекивани губитак тежине.

Важно је знати која храна је најбоља за јетру. Ријеч је о намирницама које садрже доста влакана, јер јетра на тај начин добро обавља функције. Студије су показале да броколи може да помогне у заштити од неалкохолне масне болести јетре, а овсена каша утиче на смањење масних наслага на стомаку.

Поред ове двије намирнице, постоје још неке које су најбоље:

Бадем

Спанаћ

Боровнице

Пасуљ

Орашасти плодови

Куркума

Бијели лук

Кафа

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана