Бесмислени савјети за исхрану - неки могу да буду и штетни

Гс
Foto: Агенције

У мору планова исхране који ће вас вратити у форму и програма вјежби које "морате да испробате", налази се пуно бесмислених коментара, од којих неки могу негативно да се одразе на здравље.

Стручњаци за правилну исхрану и вјежбање издвојили су неколико најчешћих и најгорих митова о исхрани и открили нам шта би требало да радимо, ако желимо да сачувамо здравље и форму,преноси портал б92.

Одузимање и додавање калорија

Скидање килограма и одржавање тијелесне тежине мало је сложенији задатак од одузимања и додавања калорија, а коришћење ове методе може да доведе до осиромашене исхране која може нанијети дугорочну штету менталном и физичком здрављу. Осим тога, неке намирнице, иако имају врло мало калорија, могу бити штетне за здравље.

Умјесто на пребројавање калорија, боље се усредсредите на одабир хране која одговара вашем типу тијела, која ће уравнотежити хормоне, помоћи у сагоријевању масти и побољшати метаболизам. За одабир ових намирница не постоји општа формула и варира од појединца до појединца, али важно је да се у исхрани уравнотежи унос протеина, здравих масти и угљених хидрата. Такође, у исхрану би требало убацити више свјежих намирница попут поврћа и воћа.

Избацивање угљених хидрата из прехране

Један од најгорих и у последње време врло раширених прехрамбених митова је онај о штетности угљених хидрата које би требало потпуно избацити из прехране. Прије свега, нису сви угљени хидрати исти, а као важан извор енергије нашем тијелу дају издржљивост, концентрацију и омогућавају бржи опоравак.

Иако одбацивање угљених хидрата може дати резултате, оно дугорочно није одрживо јер тијелу тиме ускраћујемо виталне хранљиве ствари. Умјесто избацивања свих угљених хидрата из исхране, пробајте да рафинисане житарице, каквих има у бијелом хлебу, замијените мање прерађеним попут оних у ражаном хљебу, а порције прилагодите уравнотеженој исхрани с осталим хранљивим стварима.

Вјежбање ће исправити грешке нездраве исхране

Као начин постизања оптималног здравственог стања, стручњаци препоручују здраву, уравнотежену исхрану и редовно вежабање. Идеја да ћете имати тело из снова само захваљујући вјежбању, један је од највећих митова.

Претјерано вјежбање, супротно врло раширеном мишљењу, подстиче у телу реакцију на стрес, а кад смо преплављени кортизолом и адреналином знатно је теже губити тежину. Умјесто напорних вежби по препоруци неког "Инстаграм фитнес гуруа", паметније је вјежбати онако како се осјећате пријатно и што вам чини задовољство. Трудите се да вјежбате 30 до 45 минута, пет пута недељно, уз дан или два одмора сваке недеље.

Сви шећери су исти и треба ограничити њихов унос

Шећер у воћу знатно се разликује од шећера у слаткишима и различитим посластицама, а воће за разлику од слаткиша, тијелу даје влакна, витамине, минерале и дужи осјећај ситости. Ипак, за уравнотежену исхрану не треба претеривати ни са уносом воћа.

Брзо враћање тијела у форму детоксикацијом

Идеја о губитку килограма и довођењу тијела у форму детоксикацијом данас је врло раширена, али не држи воду. Заправо, губитак масе који ћете примјетити у почетку врло често је маса воде, а иако ћете осетити и пораст енергије, губитак тијелесне тежине брзо ће се зауставити.

Осим тога, нередовна исхрана може да нанесе штету метаболизму. Опште је правило да што је екстремнија акција коју предузмемо, екстремнија је и реакција. У пракси се показало да што се килограми дуже и спорије топе, и тијело ће дуже остати у форми. Дакле, здраво тијело у доброј форми је дуготрајан и континуиран процес, а не продукт брзих и чаробних дијета и детоксикација.

Храна рекламирана као "дијетална" или "нискокалорична" прави је пут за смањење телесне тежине

Уколико покушавате да смршате или да одржавате тијелесну тежину, у радњама у широком луку заобилазите полице с храном на чијем је паковању истакнуто "дијетално" или "нискокалорично".

Високо прерађену храну треба што више избјегавати и умјесто тога конзумирати што више свеже хране припремљене по здравом и уравнотеженом плану исхране какву сугерише Џејмс Дуиган, творац популарне "Clead and Lead" дијете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана