Ако почупате једну сиједу - хоће ли их стварно израсти више?

Nezavisne
Foto: pixabay

Кад угледају сиједу влас многи су у искушењу да је, једноставно, ишчупају. Има ли користи од тога и да ли је тачна прича да се, након чупања сиједе длачице множе?

"Коса почиње да сиједи када фоликули длаке доживе пад меланина, ц́елија које дају пигмент коси и кожи. Ово је сасвим нормалан дио старења, иако старост у којој добијете прве сиједе у великој мјери зависи од ваше генетике", каже др мед. Рохит Какар, власник и директор "Орцхард Лаке Дерматологy & Цосметицс" у Мичигену, преноси б92.

Иако је сиједа коса резултат недостатка меланина, свака особа производи овај пигмент различитим темпом и у различитим количинама. Због тога понекад можете видјети сиједу косу на глави особе која има 25 година и некога са педесет ко још увијек има природну боју косе.

Шта је најгоре што се може догодити ако ипак одлучите да узмете пинцету и почупате тих неколико длачица?
Сива ц́е поново порасти

Ово је само краткорочно рјешење јер ц́е, као и друге длаке, сиједа поново израсти. И биц́е исте боје као када сте их ишчупали.

"Када одређени фоликул длаке изгуби ц́елије које производе пигмент, тај фоликул ц́е само регенерисати сиједу косу", објашњава Џефри Хсу, суоснивач Оак Дерматологије у Чикагу.

Другим ријечима, када једном осиједите, нема повратка, барем не природно.

Да ли сте чули да чупањем једне сиједе власи на том мјесту расту двије? На срец́у, то је само мит. Не постоји научна основа за такву теорију и у овом случају то су само "бапске приче". "Чупањем једне сиједе власи нец́е израсти више од једне. Када се длаке чупају, то не утиче на остале околне длаке, јер свака има своју генетику", каже др Какар.
Ризикујете инфекције и ц́елавост

"Чупање сиједе косе и даље није добра идеја, поготово ако вам пређе у навику. Стално чупање длака може оштетити фоликул, што потенцијално може довести до инфекције или ожиљака", каже др Хсу.

Временом, ово би чак могло да трауматизује фоликул длаке до те мјере да коса потпуно престане да расте. А ако почупате више сиједих неколико пута, постоји могућност да оћелавите.
Постоји ли сигуран начин за чупање косе?

Не. Свако чупање косе повец́ава ризик од инфекције, ожиљака и губитка косе. Међутим, ако не подносите сиједе, исијеците их маказама.

"Ако неко мора да уклони сиједе длаке, најбољи начин је да их пажљиво ошишат малим маказама. Тиме ц́е избјец́и трауму фоликула длаке", каже др Хсу.

Увијек вам преостаје опција за сиједу косу - фарбање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана