5 лаких навика за боље памћење и здравље мозга

ГС
Foto: Илустрација

Памћење је ментална активност којом се присјећамо информација које смо већ искусили или научили у прошлости.

1. Пажљиво бирајте храну

Храна богата незасићеним масним киселинама, витаминима Ц, А, Е и Д, као и минералима и влакнима требало би да буде дио свакодневног јеловника.

Уведите чешће у исхрану намирнице попут рибе, лука, тамног поврћа и бобичастог воћа. Препоручљиво је избјегавати претјерани унос хране с високим процентом рафинисаног шећера и смањити унос алкохола.

2. Користите омега-3 додатке

Омега-3 масне киселине су важне за когнитивне функције и побољшање памћења, посебно EPA и DHA, а то су омега-3 масне киселине које се првенствено налазе у рибама и алгама.

Показало се да конзумација адекватних количина омега-3 помаже когнитивном здрављу, као и да посебно DHА (са или без ЕPА) побољшава радну меморију, јача општу неуропротекцију, повећава проток крви у мозгу и још много тога.

3. Будите активни и вјежбајте

Вјежбање је лијек за тијело и мозак. Студије су показале да физичка активност повећава бијелу и сиву масу у мозгу. Сива маса је одговорна за већину процеса који се одвијају у мозгу, док је бијела више укључена у комуникацију унутар мозга и између мозга и кичмене мождине, а све је то важно за функцију памћења.

Физичка активност повећава ниво кисеоника у мозгу и смањује ризик од болести које могу довести до губитка памћења, дијабетеса и кардиоваскуларних болести.

4. Опуштање

Опуштање уз лагане шетње у природи побољшава функције мозга. Осим тога, повећава сиву масу у мозгу и помаже побољшање памћења и учења.

5. Не заборавите на сан

Довољно спавања кључно је за учење и одржавање доброг памћења. Када спавамо, повећавају се и наша креативност и концентрација, што такође повољно утиче и на памћење. Препоручљиво је придржавати се распореда спавања тако да устајемо и одлазимо у кревет сваки дан у исто вријеме, чак и викендом и празницима, пише Минд Бодy Греен, преноси Телеграф.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана