Ово је једини разлог због ког не би требало да имате секс

ГС
Ово је једини разлог због ког не би требало да имате секс

Упркос предностима, секс се понекад може осјећати као обавеза. Као нешто што морамо да урадимо да бисмо спријечили јаз у нашој вези.

"Када је у питању секс, бомбардовани смо информацијама због којих се лако осећамо неадекватно", каже Патриша Џонсон, коауторка књига "Partners in Passion" и "Great Sex Made Simple".

Али упркос ономе што чујемо и читамо о сексу, не постоји идеална "доза". "Не ради се о томе шта други људи раде или како ви радите у поређењу с просеком. Право питање је да ли уживате или не у ономе што радите и да ли извлачите максимум из тога", наглашава Џонсон.

Зашто не би требало да будете под притиском да имате секс?

Размислите о томе када сте се посљедњи пут осјећали стварно секси. Стрес, притисак и огорченост нису дио слике коју формирате у свом уму. И ово се, наравно, дешава с разлогом.

Секс када нисте расположени ствара све врсте "несекси" асоцијација, што може довести до емоционално штетног и непријатног секса, каже сексуални терапеут Елизабет Шулер. Поред тога, покушај да имате секс када нисте расположени може временом изазвати љутњу и лошу емоционалну везу са вашим партнером, каже клинички психолог Џуди Розенберг.

Умјесто да размишљате о томе када сте посљедњи пут имали секс и када ћете поново имати секс, покушајте да успорите. Ако превише размишљате о томе какав би требало да изгледа ваш сексуални живот, само вршите превелики притисак на себе. То је зато што је наша склоност ка унутрашњем дијалогу често оштро критична.

Важност интимности изван спаваће собе

Ако тражите страствени секс, онај који чини да се осјећате ближи него икада, важно је да инвестирате у интимност када вам секс није ни на уму.

Стручњаци препоручују најмање 10 минута да бисте били сами сваки дан. Циљ је близак физички контакт, без секса, само загрљаји, мажење и пољупци. Ови мали контакти доприносе томе да се парови осећају повезаним и да разумеју једни друге. Два квалитета повезана са повећаном жељом и мотивацијом за секс.

Емоционална повезаност је мјесто гдје почиње секс. Када се двоје људи заиста усредсреде једно на друго и изразе истинско интересовање једно за друго, притисак да имају секс обично нестаје. Суштинска веза између њих је оно што ствара искру.

Квалитет изнад квантитета

За почетак, запамтите врсту секса који сте имали са својим партнером на почетку ваше везе. Било да то значи да имате секс у свакој соби или комаду намјештаја у кући, или положајима које покушавате неко вријеме, повратак свему што сте волели када сте почели је одличан начин да уложите у квалитет свог сексуалног живота. Стручњаци такође савјетују да нема ништа лоше у планирању када ћете имати секс. Стављање секса у свој распоред ставља га на равноправан терен са другим приоритетима које можда имате. Такође вам пружа удобност да се нађете у правом расположењу, чак и у данима који су иначе стресни или заморни. Сада знате шта не би требало да недостаје на вашем дневном реду, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана