Француска разматра да се дјеци забрани употреба телефона и друштвених медија

Срна
Француска разматра да се дјеци забрани употреба телефона и друштвених медија

Француска треба да ограничи употребу паметних телефона и друштвених медија дјеци и тинејџерима, наводе панел стручњаци чије је мишљење затражио предсједник Емануел Макрон усљед све веће забринутости због могућег негативног утицаја уређаја на младе.

У извјештају се наводи да дјеци млађој од 11 година треба забранити употребу мобилног телефона док паметне уређаје са приступом интернету треба забранити млађим од 13 година.

"Апликације друштвених медија треба забранити млађима од 15 година а старији од 15 година требало би да имају приступ платформама које су означене као `етичке`. Посланици треба да донесу одлуку које би то биле платформе", истиче се у извјештају.

На челу стручног панела су неуролог Серван Мутом и професор психијатрије Амин Бењамина, док су чланови стручњаци из сектора образовања, права и технологије. Они су свој извјештај данас предали Макрону.

Тренутно нема рока за усвајање новог нацрта закона и није познато до које ће се мјере пратити препоруке стручњака.

У извјештају се, такоше напомиње да претјерана употреба уређаја утиче на сан дјеце и да је то један од водећих узрока гојазности код дјеце те да друштвени медији могу да повећају ризик од анксиозности и депресије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана