Скарлет Јохансон тражи од Опен АИ да објасни како је створила глас Скај

Танјуг
Foto: Пинтерест

САН ФРАНЦИСКО - Холивудска глумица Скарлет Јохансон затражила је од компаније за развој вјештачке интелигенције Опен АИ да детаљно објасни како је настао глас Скај (Скy) који користи нова аудио верзија њеног АИ модела Чет Џи-Пи-Ти-4о (ChatGPT-4o) пошто он исувише подсјећа на глас славне глумице.

"Прошлог септембра сам добила понуду од извршног директора Опен АИ Сема Алтмана који је желио да употреби мој глас за АИ модел Чет Џи-Пи-Ти-4о . Послије дугог разматрања и из личних разлога, одбила сам понуду", тврди Јохансон.

Она наводи да је Алтман контактирао њеног агента два дана прије него што је објављена демо верзија Чет Џи-Пи-Ти-4о, тражећи да Јохансон "још једном размисли" о понуди, али да је нови АИ модел објављен прије него што су успјели да се повежу.

"Када сам чула објављену демо верзију, била сам шокирана и љута. Нисам могла да повјерујем да ће Алтман искористити глас који толико језиво личи на мој властити глас да чак моји најбилижи пријатељи или новинске куће нису могли да препознају разлику".

Према њеним ријечима, Алтман је у својој тадашњој објави на мрежи Икс (Твитер) чак алудирао на то да је сличност гласова намјерна, пошто је написао само ријеч "her".

Холивудски филм "Она" (Her) из 2013. године се бави човјеком који се заљубљује у систем вјештачке интелигенције гдје се у једној од главних улога појављује Скарлет Јохансон, тачније њен глас. 

Опен АИ је претходно саопштила да ће повући глас Скај и на свом блогу истакла да он није изабран да буде "имитација" гласа Скарлет Јохансон.
    
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана