Skarlet Johanson traži od Open AI da objasni kako je stvorila glas Skaj

Tanjug
Foto: Pinterest

SAN FRANCISKO - Holivudska glumica Skarlet Johanson zatražila je od kompanije za razvoj vještačke inteligencije Open AI da detaljno objasni kako je nastao glas Skaj (Sky) koji koristi nova audio verzija njenog AI modela Čet Dži-Pi-Ti-4o (ChatGPT-4o) pošto on isuviše podsjeća na glas slavne glumice.

"Prošlog septembra sam dobila ponudu od izvršnog direktora Open AI Sema Altmana koji je želio da upotrebi moj glas za AI model Čet Dži-Pi-Ti-4o . Poslije dugog razmatranja i iz ličnih razloga, odbila sam ponudu", tvrdi Johanson.

Ona navodi da je Altman kontaktirao njenog agenta dva dana prije nego što je objavljena demo verzija Čet Dži-Pi-Ti-4o, tražeći da Johanson "još jednom razmisli" o ponudi, ali da je novi AI model objavljen prije nego što su uspjeli da se povežu.

"Kada sam čula objavljenu demo verziju, bila sam šokirana i ljuta. Nisam mogla da povjerujem da će Altman iskoristiti glas koji toliko jezivo liči na moj vlastiti glas da čak moji najbiliži prijatelji ili novinske kuće nisu mogli da prepoznaju razliku".

Prema njenim riječima, Altman je u svojoj tadašnjoj objavi na mreži Iks (Tviter) čak aludirao na to da je sličnost glasova namjerna, pošto je napisao samo riječ "her".

Holivudski film "Ona" (Her) iz 2013. godine se bavi čovjekom koji se zaljubljuje u sistem vještačke inteligencije gdje se u jednoj od glavnih uloga pojavljuje Skarlet Johanson, tačnije njen glas. 

Open AI je prethodno saopštila da će povući glas Skaj i na svom blogu istakla da on nije izabran da bude "imitacija" glasa Skarlet Johanson.
    
    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana