Грађани упозорени да не користе апликацију ТикТок!

GS
Foto: X.com

Шеф канадске безбједносно-обавјештајне злужбе Дејвид Вињо упозорио је данас грађане Канаде да не користе апликацију ТикТок.

Он је рекао да су подаци корисника које је прикупиила апликација ''доступни кинеској влади'', пренио је ЦБС.

''Ја као директор Канадске безбједносно-обавештајне службе сматрам да постоји веома јасна стратегија кинеске владе да прикупља личне податке од било кога широм свијета'', рекао је Вињо.

Канада је у септембру наредила ревизију националне безбједности поводом приједлога ТикТока да прошири пословање у тој земљи, при чему је Вињо рекао да ће учествовати у ревизији и понудити савјете, преноси б92.

Раније овог мјесеца кинеска компанија Бајтденс, у чијем је власништву апликација ТикТок, поднијела је тужбу америчком савезном суду са захтјевом да блокира закон којим би била омогућена забрана ТикТока у САД.

Бајтденс и ТИкТок поднијеле су тужбу америчком Апелационом суду за округ Колумбија, с тврдњом да закон крши Устав САД по бројним основама, укључујући кршење заштите слободе говора.

''Први пут у историји, Конгрес је донио закон који подвргава једну платформу трајној забрани'', наводе кинеске компаније у тужби.

ТикТок је демантовао да је дијелио и да ће икада дијелити податке о америчким корисницима.

Закон забрањује продавницама апликација да нуде ТикТок, као и услуге интернет хостинга, изузев ако Бајтденс не прода апликацију до 19. јануара.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана