Građani upozoreni da ne koriste aplikaciju TikTok!

GS
Foto: X.com

Šef kanadske bezbjednosno-obavještajne zlužbe Dejvid Vinjo upozorio je danas građane Kanade da ne koriste aplikaciju TikTok.

On je rekao da su podaci korisnika koje je prikupiila aplikacija ''dostupni kineskoj vladi'', prenio je CBS.

''Ja kao direktor Kanadske bezbjednosno-obaveštajne službe smatram da postoji veoma jasna strategija kineske vlade da prikuplja lične podatke od bilo koga širom svijeta'', rekao je Vinjo.

Kanada je u septembru naredila reviziju nacionalne bezbjednosti povodom prijedloga TikToka da proširi poslovanje u toj zemlji, pri čemu je Vinjo rekao da će učestvovati u reviziji i ponuditi savjete, prenosi b92.

Ranije ovog mjeseca kineska kompanija Bajtdens, u čijem je vlasništvu aplikacija TikTok, podnijela je tužbu američkom saveznom sudu sa zahtjevom da blokira zakon kojim bi bila omogućena zabrana TikToka u SAD.

Bajtdens i TIkTok podnijele su tužbu američkom Apelacionom sudu za okrug Kolumbija, s tvrdnjom da zakon krši Ustav SAD po brojnim osnovama, uključujući kršenje zaštite slobode govora.

''Prvi put u istoriji, Kongres je donio zakon koji podvrgava jednu platformu trajnoj zabrani'', navode kineske kompanije u tužbi.

TikTok je demantovao da je dijelio i da će ikada dijeliti podatke o američkim korisnicima.

Zakon zabranjuje prodavnicama aplikacija da nude TikTok, kao i usluge internet hostinga, izuzev ako Bajtdens ne proda aplikaciju do 19. januara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana