Европска комисија покренула поступак против Мете због заштите малољетника

Tanjug
Foto: Facebook

БРИСЕЛ - Европска комисија (ЕК) покренула је данас званичне поступке против компаније Мета како би процијенила да ли је могуће да је та компанија, у чијем су власништву Фејсбук и Инстрагам, прекршила Акт о дигиталним услугама у областима повезаним са заштитом малољетника.

Како се наводи у саопштењу Савјета ЕУ, ЕК је забринута због тога што системи Фејсбука и Инстаграма, укључујући њихове алгоритме, могу да подстакну бихевиоралне зависности код дјеце, као и да развију такозвани "ефект зечје рупе", односно појаву да апликација кориснике преплављује сличним садржајем ако покажу интерес за одређену тему.
    
Уз то, ЕК је забринута и због метода осигурања старости и верификације које је увела Мета.
    
Акт о дигиталним услугама има за циљ да спријечи нелегалне и штетне активности на интернету и ширење дезинформација, као и да осигура безбједност корисника, заштити основна права и развије фер и отворено окружење за платформе на интернету.
    
"Данас покрећемо службене поступаке против Мете. Нисмо уверени да је учинила довољно да се усклади са обавезама из Акта о дигиталним услугама како би ублажила ризике од негативних ефеката на физичко и ментално здравље младих Европљана на својим платформама Фејсбук и Инстрагам", навео је европски комесар за унутрашње тржиште Тјери Бретон.
    
Бретон је додао да ће се сада детаљно истражити потенцијални ефекти зависности и "ефекти зечије рупе" платформи, ефикасност њихових алата за провјеру старости и ниво  приватности која се пружа малољетницима у функционисању система за препоручивање. 
    
У саопштењу ЕК објашњава се да се поступак против Мете односи на то да ли је компанија испунила обавезе из Акта о дигиталним услугама у погледу процјене и ублажавања ризика изазваних дизајном онлајн интерфејса Фејсбука и Инстаграма, који могу да искористе слабости и неискуство малолетника и узрокују зависно понашање и/или ојачају  "ефект зечје рупе".
    
Таква процјена је, напомиње се, потребна како би се сузбили могући ризици за остваривање основног права на физичку и менталну добробит деце, као и за поштовање њихових права. 
    
Поступак се односи и на усклађивање компаније Мета са захтјевима из Акта о дигиталним услугама у погледу мера ублажавања за спријечавање приступа малољетника непримјереном садржају, посебно алатима за провјеру старости које користи Мета, а "који можда нису разумни, сразмерни и дјелотворни".
    
Такође, поступак се односи на то да ли је Мета испунила обавезе из Акта о дигиталним услугама да уведе одговарајуће и сразмјерне мјере за осигуравање високог нивоа приватности,  безбједности и заштите малољетника, посебно у погледу подразумијеваних подешавања приватности за малољетне особе у оквиру дизајна и функционисања њихових система препорука.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана