Evropska komisija pokrenula postupak protiv Mete zbog zaštite maloljetnika

Tanjug
Foto: Facebook

BRISEL - Evropska komisija (EK) pokrenula je danas zvanične postupke protiv kompanije Meta kako bi procijenila da li je moguće da je ta kompanija, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instragam, prekršila Akt o digitalnim uslugama u oblastima povezanim sa zaštitom maloljetnika.

Kako se navodi u saopštenju Savjeta EU, EK je zabrinuta zbog toga što sistemi Fejsbuka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu da podstaknu bihevioralne zavisnosti kod djece, kao i da razviju takozvani "efekt zečje rupe", odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu.
    
Uz to, EK je zabrinuta i zbog metoda osiguranja starosti i verifikacije koje je uvela Meta.
    
Akt o digitalnim uslugama ima za cilj da spriječi nelegalne i štetne aktivnosti na internetu i širenje dezinformacija, kao i da osigura bezbjednost korisnika, zaštiti osnovna prava i razvije fer i otvoreno okruženje za platforme na internetu.
    
"Danas pokrećemo službene postupake protiv Mete. Nismo uvereni da je učinila dovoljno da se uskladi sa obavezama iz Akta o digitalnim uslugama kako bi ublažila rizike od negativnih efekata na fizičko i mentalno zdravlje mladih Evropljana na svojim platformama Fejsbuk i Instragam", naveo je evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton.
    
Breton je dodao da će se sada detaljno istražiti potencijalni efekti zavisnosti i "efekti zečije rupe" platformi, efikasnost njihovih alata za provjeru starosti i nivo  privatnosti koja se pruža maloljetnicima u funkcionisanju sistema za preporučivanje. 
    
U saopštenju EK objašnjava se da se postupak protiv Mete odnosi na to da li je kompanija ispunila obaveze iz Akta o digitalnim uslugama u pogledu procjene i ublažavanja rizika izazvanih dizajnom onlajn interfejsa Fejsbuka i Instagrama, koji mogu da iskoriste slabosti i neiskustvo maloletnika i uzrokuju zavisno ponašanje i/ili ojačaju  "efekt zečje rupe".
    
Takva procjena je, napominje se, potrebna kako bi se suzbili mogući rizici za ostvarivanje osnovnog prava na fizičku i mentalnu dobrobit dece, kao i za poštovanje njihovih prava. 
    
Postupak se odnosi i na usklađivanje kompanije Meta sa zahtjevima iz Akta o digitalnim uslugama u pogledu mera ublažavanja za spriječavanje pristupa maloljetnika neprimjerenom sadržaju, posebno alatima za provjeru starosti koje koristi Meta, a "koji možda nisu razumni, srazmerni i djelotvorni".
    
Takođe, postupak se odnosi na to da li je Meta ispunila obaveze iz Akta o digitalnim uslugama da uvede odgovarajuće i srazmjerne mjere za osiguravanje visokog nivoa privatnosti,  bezbjednosti i zaštite maloljetnika, posebno u pogledu podrazumijevanih podešavanja privatnosti za maloljetne osobe u okviru dizajna i funkcionisanja njihovih sistema preporuka.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana