Лозинка може да се разбије за 37 секунди

Срна
Лозинка може да се разбије за 37 секунди

БРИСЕЛ - Једноставна лозинка од осам знакова може да се разбије за само 37 секунди техником "брут форс" (гола сила), али је потребно више од једног вијека да би хакер разбио лозинку од 16 знакова.

Ажурирање лозинке да би била дужа и садржавала комбинацију слова, бројева и симбола може да продужи вријеме потребно хакеру да је разбије, према Ај-Ти фирми "Хајв системс".

Компанија је објавила табелу лозинки за 2024. годину која приказује вријеме потребно за њихово хаковање ако се користи најбољи хардвер доступан потрошачима. Табела се ажурира сваке године, пренио је "Јуроњуз".

Многи веб сајтови тренутно захтијевају лозинку од најмање осам знакова са комбинацијом слова, бројева или симбола, али можда ће бити потребна надоградња, кажу стручњаци.

Дужа лозинка подразумијева знатно већи број могућих комбинација, што представља препреку за хакере.

За једноставну лозинку од осам знакова састављену само од бројева потребно је само 37 секунди да се разбије "брут форсом". Ако се број знакова удвостручи, хакеру би требало 119 година да то уради.

Стручњаци се залажу за дуже лозинке чак и ако су једноставније.

Лозинка од осам карактера која комбинује бројеве са великим и малим словима и симболима захтијева седам година за разбијање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана