Lozinka može da se razbije za 37 sekundi

Srna
Lozinka može da se razbije za 37 sekundi

BRISEL - Jednostavna lozinka od osam znakova može da se razbije za samo 37 sekundi tehnikom "brut fors" (gola sila), ali je potrebno više od jednog vijeka da bi haker razbio lozinku od 16 znakova.

Ažuriranje lozinke da bi bila duža i sadržavala kombinaciju slova, brojeva i simbola može da produži vrijeme potrebno hakeru da je razbije, prema Aj-Ti firmi "Hajv sistems".

Kompanija je objavila tabelu lozinki za 2024. godinu koja prikazuje vrijeme potrebno za njihovo hakovanje ako se koristi najbolji hardver dostupan potrošačima. Tabela se ažurira svake godine, prenio je "Juronjuz".

Mnogi veb sajtovi trenutno zahtijevaju lozinku od najmanje osam znakova sa kombinacijom slova, brojeva ili simbola, ali možda će biti potrebna nadogradnja, kažu stručnjaci.

Duža lozinka podrazumijeva znatno veći broj mogućih kombinacija, što predstavlja prepreku za hakere.

Za jednostavnu lozinku od osam znakova sastavljenu samo od brojeva potrebno je samo 37 sekundi da se razbije "brut forsom". Ako se broj znakova udvostruči, hakeru bi trebalo 119 godina da to uradi.

Stručnjaci se zalažu za duže lozinke čak i ako su jednostavnije.

Lozinka od osam karaktera koja kombinuje brojeve sa velikim i malim slovima i simbolima zahtijeva sedam godina za razbijanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana