Батерија телефона који покрећу Андроид 15 трајаће до 3 сата дуже

Агенције
Батерија телефона који покрећу Андроид 15 трајаће до 3 сата дуже

Поред других корисних функција, Андроид 15 доноси бржи Дозе режим који ће унаприједити аутономију батерије.

Гугл је раније ове недјеље представио неке од нових функција које ћемо видјети када Андроид 15 буде лансиран.

Међутим, нису све иновације биле презентоване једнаком пажњом, а једно од запостављених унапређења је боља аутономија батерије на нашим телефонима.

Нема сумње да је Привате спаце једна од интересантнијих функција које доноси Андроид 15. У питању је приватни простор на телефону, гдје се осјетљиве апликације биометријском “бравом” могу сакрити од знатижељних погледа.

Још једна корисна функција, Тхефт Детецтион Лоцк, користи АИ за откривање крађе, односно када је телефон истргнут из руку од стране лопова који бјежи пјешице, бициклом или аутомобилом. Након што телефон детектује овај низ догађаја, аутоматски ће закључати уређај како би спријечио лопова да га несметано користи у откључаном стању.

Вјештачка интелигенција ће такође пратити апликације, њихове дозволе и начин на који комуницирају са другим апликацијама. На овај начин, Андроид 15 ће радити са Гоогле Плаy Протецт-ом како би упозорио кориснике и Гоогле о апликацијама које могу бити опасне. Ако Гоогле прегледа апликацију и открије да је у питању злонамјерни софтвер, иста ће бити уклоњена са Плаy Сторе продавнице.

Оно што није добило толико пажње јесте да ће Андроид 15 побољшати аутономију батерије до три сата на неким уређајима. Гоогле је до овог унапређења дошао убрзавањем времена које је потребно да уређаји који покрећу Андроид 15 уђу у Дозе режим за 50 одсто.

У овом режиму, систем настоји да сачува батерију тако што апликацијама ограничава приступ ресурсима, а такође спречава апликације које нису дуже времена коришћене да раде у позадини.

Све ове промјене помажу Дозе режиму да побољша аутономију на Андроиду 15 уређајима.

– За Андроид 15, убрзали смо вријеме уласка у Дозе режим за 50 одсто. Резултат је до три сата дужа аутономија на неким уређајима које смо тестирали. То је нека врста општег побољшања које 15-ица доноси на све уређаје – рекао је Дејв Бурк, потпредсједник инжењеринга за Андроид платформу, за Андроид Аутхоритy, преноси Мондо.

Ова функција ће се такође појавити у Wеар ОС 6 оперативном систему за паметне сатове, који ће се базирати на Андроиду 15. Још увијек није познато када ћемо га тачно видјети, али очекује се да буде лансиран сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана