ПРЕДСТАВЉАМО: Алекса Вуковић, кандидат Смучарског савеза Републике Српске: Номинација признање за квалитетан рад

Дарко Драгичевић
ПРЕДСТАВЉАМО: Алекса Вуковић, кандидат Смучарског савеза Републике Српске: Номинација признање за квалитетан рад

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Смучарски савез Републике Српске номиновао је биатлонца Алексу Вуковића у избор за најбољег спортисту Републике Српске.

Млади биатлонац, који се тренутно налази на припремама у Аустрији, истиче да га је приједлог пријатно изненадио.

- Номинација ме је изненадила, искрено нисам је очекивао, али је свакако признање за мој рад у протеклом периоду, посебно што ме је номиновао тренер из алпског скијања и то показује да се мој рад прати и цијени – истакао је Вуковић.

Протекле сезоне најбоље резултате је постигао на ИБУ Свјетском првенству у љетном биатлону.

- Сезона је била веома тешка и изазовна, а планове је умногоме пореметила чињеница да двије седмице у кључном периоду у БиХ није било снијега. Сигурно да је то пореметило планове и утицало на резултат на Свјетском јуниорском гдје сам имао лоше гађање и нисам ушао у ТОП 10. Најбоље резултате сам остварио у љетном биатлону гдје сам заузео 10. мјесто у супер спринту, а двије грешке у гађању су ме дијелиле од бронзе, док сам био 15 у спринту, те 17 потјери – истакао је Вуковић.

Млади биатлонац напорно ради за предстојећа искушења којих ће бити пуно у новој сезони

- На припремама сам у Аустрији гдје радим заиста добро. Ове сезоне сам већ имао преко 500 сати тренинга јер ме очекују велика искушења. Имам ИБУ јуниор Куп, затим европско и свјетско сениорско првенство. Надам се да ће бити снијега код нас како бих све ово могао да надоградим – додао је такмичар.

Биатлон тражи много одрицања. Потребна је велика издржљивост током трка, а затим и смиреност на гађању. Уз то ово је и веома скуп спорт.

- Биатлон је један од најзахтјевнијих спортова. Поред одличне физичке припремљености, коју тражи нордијско трчање, ту је и стрељаштво гдје је потребна ментална снага. Након великих напора морате остати смирени и концентрисани у гађању. Због тога радим сваки дан да напредујем у оба сегмента. Што се тиче трошкова, заиста је скуп спорт.  Пушка кошта 5000 марака, пар скија око 700 марака.  Због различитих типова снијега морате да имате и најмање 7-8 пари. Свјетска биатлон федерација нас помаже преко матичног савеза током припрема. Буџет који добијамо није велики, али нам ипак доста помаже да се можемо адекватно спремати за такмичења - истакао је Алекса на крају.

Сам свој тренер

Алекса Вуковић је одличан студент Факултета физичког васпитања и спорта у Источном Сарајеву гдје има просјек 9,07. Знање које стиче на факултету затим примјењује на својим тренинзима.

- Имплементирам науку на сопствени тренинг, тако да теорију спроводим у пракси и видим гдје могу да напредујем и које методе да користим како бих остварио боље резултате. Биће то веома значајно, јер ћу у будућности ово стечено знање моћи да пренесем другим спортистима како да уз паметан приступ поправе издржљивост - рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана