66. Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Илић најбољи у Српској ФОТО

Милан Зубовић
66. Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Илић најбољи у Српској ФОТО

БАЊАЛУКА - Далибор Илић понио је титулу најбољег спортисте Републике Српске за 2020. годину.

Кошаркашу Игокее припало је прво мјесто на 66. Избору десет најбољих спортиста Републике Српске у организацији “Гласа Српске”, који ове године због епидемиолошких мјера није одржан у Банском двору као раније када је био најзначајнија спортско-културна манифестација у граду на Врбасу. Седмочлани жири, којим је предсједавао прослављени ватерполиста Дејан Савић, дао је предност Илићу у односу на остале кандидате струковних савеза па је одлука о најбољем донесена једногласно.

- Ипак је трећа срећа. До сада сам био други и седми на Избору десет најбољих спортиста, а сада ми је припала част да будем најбољи. Бити најбољи спортиста у свом спорту је велико признање, а бити најбољи спортиста Републике Српске велика је привилегија. Као и увијек потајно сам се надао да ће баш мене изабрати и сада се то остварило, тако да сам пресрећан као послије неке велике побједе свог тима. Хвала мојим тренерима и саиграчима без којих не бих стигао до овога. Хвала жирију који ме изабрао, хвала “Гласу Српске” на новој одличној организацији ове манифестације и вјерујем да ћемо идуће године поново сви заједно бити у Банском двору - истакао је Илић.

Он је постао тек четврти кошаркаш у историји Избора десет најбољих који је понио титулу најбољег, а прије њега признање је припало Зорану Кукићу, Немањи Гордићу и Филипу Адамовићу, а код кошаркашица Слађани Голић и Мерсади Бећирспахић.

Друго мјесто припало је фудбалеру Владану Даниловићу, треће атлетичарки Вањи Спаић, четврто каратисткињи Ањи Лолић, пето рукометашу и прошлогодишњем лауреату Бојану Љубишићу, шесто скијашу Страхињи Ерићу, седмо одбојкашици Катарини Поповић, осмо боксеру Раденку Томићу, девето џудисти Божидару Вучуревићу и десето куглашу Марку Тркљи.

Предсједник жирија Дејан Савић чест је гост Бањалуке и сада се по први пут нашао у овој улози. Позив “Гласа” прихватио је “на прву”.

- Пандемија је утицала да сада имамо мало мање обавеза па сам прихватио позив да буде председник жирија. Податак да акција траје 66 година говори сама за себе и том чињеницом мало ко се може похвалити, а лепо је видети да неко вреднује и награђује резултате спортиста из Републике Српске. Сигурно је да се међу њима налазе нека нова браћа Пијетловић, нова Тијана Бошковић, Немања Мајдов... као и много њих који су раније наступали за државне репрезентације. Иако је година била сиромашна резултатима имали смо потежак посао да вреднујемо све резултате. Узели смо све чињенице у обзир и са свих страна сагледали оно што су спортисти Српске остварили у години на измаку. Верујем да нисмо погрешили у нашем одабиру - нагласио је Савић.

Поред њега жири су чинили прослављени фудбалер, а сада тренер Вуле Тривуновић, најбољи спортиста Српске из 2004. године куглаш Ђорђе Паштар, виши стручни сарадник Министарства породице, омладине и спорта РС Оливер Гачић, те уредници спортских редакција “Независних новина”, Радио телевизије Републике Српске и “Гласа Српске” Горан Караћ, Драган Новаковић и Душан Репија.

Поред проглашења десет најбољих додијељено је још десет награда. Титулу најбољег спортисте из Републике Српске по други пут понио је џудиста Немања Мајдов којем је ово признање припало и 2017. године. Мајдов је освојио сребро на Европском првенству, а прије три године био је шампион свијета.

Титулу најбољег тренера, такође по други пут, добио је стратег Игокее Драган Бајић због избореног наступа у групној фази Лиге шампиона, а претходно за најбољег је проглашен 2016. године.

Амбасадорима спорта постали су рукометне судије Татјана Праштало и Весна Балван као и доскорашњи тренер фудбалера Легије Александар Вуковић који је са тимом из Варшаве ове године био шампион Пољске.

Плакета за специјалне и паралелне везе Републике Српске и Републике Српске у области спорта припала је предсједнику жирија Дејану Савићу као и генералном секретару Српског атлетског савеза Слободану Бранковићу. Плакета за дугогодишњи допринос развоју спорта завршила је у рукама Зорана Јешића, члана Одбојкашког клуба инвалида Бањалука. Плакета за изузетан подухват године припала је Тениском савезу Републике Српске који је у рекордно кратком временском року изградио Тениски центар Републике Српске у бањалучком парку “Младен Стојановић”.

Награду за изузетне резултате у параолимпијском спорту примио је члан Кошаркашког клуба инвалида Врбас Ненад Ритан. У склопу манифестације “Гласа Српске”, Радио телевизија Републике Српске прогласила је Међународну уличну трку из Прњавора за спортски догађај године. Плакета постхумно припала је легендарном пливачком тренеру Бранку Мићину који је преминуо ове године.

Перспективни

Партнер “Гласа Српске” Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске наградило је најперспективније спортисте у оквиру манифестације. Награде су добили Вук Бошковић (кошарка), Олег Галић (атлетика), Никша Петровић (рукомет), Јован Лекић (пливање), Матеј Рашић (стрељаштво), Николина Чучак (карате), Марко Кујунџић (фудбал), Сара Микача (тенис), Дарио Пејић (стони тенис), Софија Братић (одбојка) и Александар Ђурић (сједећа одбојка).

Десет најбољих

1. Далибор Илић (кошарка)

Кошаркаш Игокее почетком године дебитовао је за сениорску репрезентацију Србије током квалификација за Европско првенство и тако постао први кошаркаш који је као члан клуба из Републике Српске добио позив у најјачу српску селекцију. Освојио је титулу шампиона БиХ, док је крајем септембра на квалификационом турниру у Бугарској изборио наступ у групној фази Лиге шампиона.

2. Владан Даниловић (фудбал)

Владану Даниловићу година на измаку била је најуспјешнија у досадашњој каријери, јер је са Борцем изборио пласман на европску сцену послије девет сезона. У првом колу квалификација за Лигу Европе Бањалучани су побиједили Сутјеску из Никшића са 1:0, и послије 44 године прескочили прву препреку у евротакмичењима. То му је донијело трансфер у португалску Национал Мадеиру.

3. Вања Спаић (атлетика)

Вања Спаић заблистала је пуним сјајем на Балканском шампионату у Клужу када је копље бацила 53,31 метар и тако освојила најсјајније одличје. Златну сезону украсила је рекордом Републике Српске. И на првенству БиХ у Зеници узела је највреднију медаљу, уз рекордан хитац од 53,50 метара.

4. Ања Лолић (карате)

На сениорском првенству Балкана одржаном у Београду освојила је сребрну медаљу у полутешкој категорији (до 68 килограма). Иако је година на измаку била са веома мало такмичења због пандемије корона вируса успјела је да буде најбоља на првенству Републике Српске у појединачној и у екипној конкуренцији, док је на појединачном првенству БиХ освојила бронзано одличје.

5. Бојан Љубишић (рукомет)

Прошлогодишњи лауреат ове године заузео је пето мјесто. У години на измаку поново је постао шампион БиХ док је колекцији трофеја додао Куп Републике Српске. На међународној сцени изборио је пролазак у осмину финала Европског купа које ће бити играно на прољеће. Стандардно је један од најбољих чланова Борац м:тела.

6. Страхиња Ерић (скијање)

Актуелни је носилац А олимпијске норме и норме за Свјетски куп. Претходне сезоне је постао укупни побједник Балканског купа, док је ове имао пех да у посљедњој трци сезоне буквално пред циљем доживи пад, па му је припало друго мјесто. Сјајним резултатима, како на снијегу, тако и на рол тркама, обезбиједио је и личну норму за Зимске олимпијске игре 2022. године у Пекингу. Међутим, поред личне, мораће да испуни и националну норму.

7. Катарина Поповић (одбојка)

Сјајна Гачанка у дресу Бимал Јединства протекле године освојила је Куп Републике Српске, актуелни је шампион БиХ након што је сезона прекинута, а првак није проглашен као и побједник Купа БиХ. Са екипом је стигла до осмине финала ЦЕВ купа као и бронзане медаље у Средњоевропској МЕВЗА лиги.

8. Раденко Томић (бокс)

На појединачном првенству БиХ имао је три меча и остварио три побједе, што му је било довољно да одбрани титулу. На Европа купу одржаном у Бијељини током фебруара, који је био претквалификациони турнир за Олимпијске игре освојио је пето мјесто са једном побједом и једним поразом. Требало је да наступи на олимпијским квалификацијама у Лондону, али су оне одгођене.

9.  Божидар Вучуревић (џудо)

Био је првак Републике Српске у конкуренцији јуниора, млађих сениора и сениора, а исти успјех остварио је и на шампионатима БиХ у ове три старосне категорије. Уз ових шест златних одличја стигло је и седмо, које је освојио у Требињу на Меморијалном турниру “Милош Мрдић”.

10. Марко Тркља (куглање)

Тркља заузима треће мјесто свјетске гран при ранг-листе која се бодује по учешћу на свјетским турнирима. Освајач је првенства Републике Српске и најбољи куглаш Српске док је на прошлом турниру А категорије у Скопљу освојио прво мјесто.

Трећа дама са “Златним пером”

Награда најбољем спортском новинару за 2020. годину “Златно перо - Лимун Папић” припала је уредници спортског програма Радија Републике Српске Александри Перић. Признање носи име по доајену спортског новинарства Бањалуке, оснивачу спортске редакције “Гласа” и утемељивачу манифестације Избор десет најбољих спортиста.

- Остала сам затечена када сам сазнала да мени припада награда која носи име по славном Лимуну Папићу. Ово видим као награду за свој цјелокупни рад, а не само за ову годину која је на спортском плану била доста сиромашна. Хвала свима који су ме изабрали за ово престижно признање - изјавила је Перићева.

Награда је установљена 2003. године, а Перићева је трећа жена којој је припало признање. Прије ње заслужили су га Маја Предраговић (2012) и Јована Кецман (2014). Поред њих “Златно перо” добијали су Жељко Тица (2004), Бране Радуловић (2005), Славко Басара (2006), Драган Новаковић (2007), Драган Пајић (2008), Дарко Драгичевић (2009), Синиша Тркуља (2010), Немања Бабић (2011), Зоран Прњатовић (2013), Томо Марић (2015), Синиша Котараш (2016), Андреј Кнежевић (2017), Бојан Божић (2018) и Дејан Кондић (2019).

Листа најбољих

Босанска Крајина

1955. Мирко Петричевић, гимнастика

1956. Перо Поповић, мотоциклизам

1957. Мирослав Никић, гимнастика

1958. Јеролим Караџа, рукомет

1959. Јеролим Караџа, рукомет

1960. Јеролим Караџа, рукомет

1961. Јеролим Караџа, рукомет

1962. Енвер Букић, шах

1963. Златко Есаповић, атлетика

1964. Танасије Куваља, бициклизам

1965. Исхак Салама, кајак

1966. Виктор Купљеник, падобранство

1967. Енвер Букић, шах

1968. Јеролим Караџа, рукомет

1969. Милорад Каралић, рукомет

1970. Абас Арсланагић, рукомет

1971. Златан Ибрахимбеговић, кајак

1972. Небојша Поповић, рукомет

1973. Маријан Бенеш, бокс

1974. Милан Вукић, шах

1975. Здравко Рађеновић, рукомет

1976. Абид Ковачевић, фудбал

1977. Здравко Рађеновић, рукомет

1978. Драгомир Вујковић, бокс

1979. Билко Качар, атлетика

1980. Мерсада Бећирспахић, кошарка

1981. Јовица Елезовић, рукомет

1982. Ермин Велић, рукомет

1983. Антон Јосиповић, бокс

1984. Антон Јосиповић, бокс

1985. Златан Арнаутовић, рукомет

1986. Златко Сарачевић, рукомет

1987. Изток Пуц, рукомет

1988. Слађана Голић, кошарка

1989. Кемал Арнаутовић, кајак

1990. Драшко Божић, спортско пилотирање

1991. Горан Ступар, рукомет

Република Српска

1992. Мирољуб Кременовић, карате

1993. Санда Вуковић, кошарка

1994. Драгиша Вулетић, карате

1995. Вања Мандић, самбо

1996. Милош Плећаш, кик-бокс

1997. Синиша Гатарић, карате

1998. Зоран Кукић, кошарка

1999. Слађана Голић, кошарка

2000. Далибор Благојевић, карате

2001. Борис Јеличић, карате

2002. Драженко Нинић, кик-бокс

2003. Драженко Нинић, кик-бокс

2004. Ђорђе Паштар, куглање

2005. Горан Пашић, кану

2006. Лусија Кимани, атлетика

2007. Дијана Васић, одбојка

2008. Митар Мрдић, џудо

2009. Немања Билбија, фудбал

2010. Драгица Драпић, карате

2011. Младен Плоскић, карате

2012. Ивана Нинковић, пливање

2013. Филип Адамовић, кошарка

2014. Немања Гордић, кошарка

2015. Наташа Видовић, карате

2016. Михајло Чепркало, пливање

2017. Ана Гајић, одбојка

2018. Дарко Савић, кајак

2019. Бојан Љубишић, рукомет

2020. Далибор Илић, кошарка

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана