За Мостар могућ и лекс специјалис

Ведрана Кулага Симић
За Мостар могућ и лекс специјалис

САРАЈЕВО - Предложене измјене Изборног закона БиХ, које су резултат политичког договора СДА и ХДЗ-а БиХ и којима је омогућено да бирачи у Мостару након дуже од деценије бирају градско руководство, добиле су јуче зелено свјетло и у Дому народа Парламента БиХ, али је изостао јасан одговор на питање да ли ће то довести до још једног помјерања изборног дана у БиХ или ће Мостарци накнадно на биралишта.

Измјене, чију су предлагачи посланици те двије странке у Представничком дому, дан раније су, по хитном поступку, подржане на сједници тог дома, а у уторак је лидер СНСД-а Милорад Додик оцијенио да би избори могли да буду до средине децембра, јер је политичким споразумом предвиђено да избори у Мостару и остатку БиХ буду у исто вријеме.

Предсједавајући Дома народа Никола Шпирић (СНСД) казао је јуче да су све претпоставке за изборе у Мостару створене и дати механизми онима који треба да распишу изборе за тај град да буду одржани у исто вријеме када и у осталим локалним заједницама.

- Не постоји ниједан разлог да се то не деси - додао је Шпирић.

Делегат у Клубу Срба Младен Босић (СДС) дао је другачију изјаву.

- Неки закључци на сједници Дома су у смислу да, вјероватно, неће бити избора ни у новембру, јер се помињу промјене закона које би требало да обухвате и Травник, из мени непознатих разлога - рекао је Босић.

Његов колега из Клуба Лазар Продановић (СНСД) за “Глас Српске” каже да би требало да исти дан буду сви избори.

- Надам се да ће то бити 15. новембра. Централна изборна комисија може да констатује да је у овом случају извршена одлука суда и увјерен сам да нема разлога да се избори одржавају изван садашњег термина - каже Продановић, који је раније био и члан радних група за измјене изборног законодавства.

Договор за Мостар инициран је и пресудом Суда у Стразбуру у процесу “Баралија против БиХ”, гдје је суд по тужби Мостарке Ирме Баралије, утврдио кршење људских права за грађане највећег града у Херцеговини који су посљедњи пут бирали локалну власт далеке 2008. године. То је, према ријечима саговорника “Гласа” упућеног у изборна правила, био и окидач за договор, како Уставни суд БиХ не би наметнуо рјешење.

Истиче да су могуће све варијанте и да избори буду истог дана и да остатак БиХ нове локалне челнике бира 15. новембра, а Мостар накнадно, али и да је онда потребно усвојити лекс специјалис, којим ће све бити дефинисано.

- Овогодишњи процес је компромитован, од избора чланова у ЦИК-у, до помјерања изборних рокова, а договор у вези са Мостаром, условно речено, компликује све. Преостаје да политички фактор отклони све недоумице тако да донесу посебан закон о локалним изборима за 2020. годину и у том акту треба јасно дефинисати када ће и за кога бити расписани избори те ко ће их спровести - истакао је саговорник “Гласа”.

Без конкретног одговора на питање да ли ће договор за Мостар довести до новог одгађања избора, који су већ, због недостатка новца са 4. октобра помјерени за 15. новембар, била је и посланик СДА Алма Чоло.

- Измјене ће ступити на снагу осмог дана, од објаве у “Службеном гласнику”. Питање је да ли се тај град може уклопити у рокове. Хтјели смо предложити амандман да се скрате рокови за Мостар, али није било сагласности ХДЗ-а. У споразуму стоји да ће бити исти дан, али то није законска обавеза - истакла је Чоло за “Глас Српске”.

Разочаран досадашњим развојем ситуације у вези са изборима је и бивши члан ЦИК-а и стручњак за изборно законодавство Вехид Шехић.

- Не видим проблем да избори у Мостару буду накнадно, а не да остали из више од 140 општина буду таоци некога - рекао је Шехић.

Предсједник ЦИК-а БиХ Жељко Бакалар јуче није одговарао на позиве.

Буџет

Још један од горућих проблема у овом изборном циклусу јесте то што буџет институција БиХ још није усвојен, али постоје обећање кључних лидере да ће све бити завршено до 21. јула. Нова сједница Представничког дома је већ данас, а из ЦИК-а су раније подвукли да је ова седмица посљедња до које могу чекати новац из буџета, а након тога све долази под велики упитник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана