Za Mostar moguć i leks specijalis

Vedrana Kulaga Simić
Za Mostar moguć i leks specijalis

SARAJEVO - Predložene izmjene Izbornog zakona BiH, koje su rezultat političkog dogovora SDA i HDZ-a BiH i kojima je omogućeno da birači u Mostaru nakon duže od decenije biraju gradsko rukovodstvo, dobile su juče zeleno svjetlo i u Domu naroda Parlamenta BiH, ali je izostao jasan odgovor na pitanje da li će to dovesti do još jednog pomjeranja izbornog dana u BiH ili će Mostarci naknadno na birališta.

Izmjene, čiju su predlagači poslanici te dvije stranke u Predstavničkom domu, dan ranije su, po hitnom postupku, podržane na sjednici tog doma, a u utorak je lider SNSD-a Milorad Dodik ocijenio da bi izbori mogli da budu do sredine decembra, jer je političkim sporazumom predviđeno da izbori u Mostaru i ostatku BiH budu u isto vrijeme.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) kazao je juče da su sve pretpostavke za izbore u Mostaru stvorene i dati mehanizmi onima koji treba da raspišu izbore za taj grad da budu održani u isto vrijeme kada i u ostalim lokalnim zajednicama.

- Ne postoji nijedan razlog da se to ne desi - dodao je Špirić.

Delegat u Klubu Srba Mladen Bosić (SDS) dao je drugačiju izjavu.

- Neki zaključci na sjednici Doma su u smislu da, vjerovatno, neće biti izbora ni u novembru, jer se pominju promjene zakona koje bi trebalo da obuhvate i Travnik, iz meni nepoznatih razloga - rekao je Bosić.

Njegov kolega iz Kluba Lazar Prodanović (SNSD) za “Glas Srpske” kaže da bi trebalo da isti dan budu svi izbori.

- Nadam se da će to biti 15. novembra. Centralna izborna komisija može da konstatuje da je u ovom slučaju izvršena odluka suda i uvjeren sam da nema razloga da se izbori održavaju izvan sadašnjeg termina - kaže Prodanović, koji je ranije bio i član radnih grupa za izmjene izbornog zakonodavstva.

Dogovor za Mostar iniciran je i presudom Suda u Strazburu u procesu “Baralija protiv BiH”, gdje je sud po tužbi Mostarke Irme Baralije, utvrdio kršenje ljudskih prava za građane najvećeg grada u Hercegovini koji su posljednji put birali lokalnu vlast daleke 2008. godine. To je, prema riječima sagovornika “Glasa” upućenog u izborna pravila, bio i okidač za dogovor, kako Ustavni sud BiH ne bi nametnuo rješenje.

Ističe da su moguće sve varijante i da izbori budu istog dana i da ostatak BiH nove lokalne čelnike bira 15. novembra, a Mostar naknadno, ali i da je onda potrebno usvojiti leks specijalis, kojim će sve biti definisano.

- Ovogodišnji proces je kompromitovan, od izbora članova u CIK-u, do pomjeranja izbornih rokova, a dogovor u vezi sa Mostarom, uslovno rečeno, komplikuje sve. Preostaje da politički faktor otkloni sve nedoumice tako da donesu poseban zakon o lokalnim izborima za 2020. godinu i u tom aktu treba jasno definisati kada će i za koga biti raspisani izbori te ko će ih sprovesti - istakao je sagovornik “Glasa”.

Bez konkretnog odgovora na pitanje da li će dogovor za Mostar dovesti do novog odgađanja izbora, koji su već, zbog nedostatka novca sa 4. oktobra pomjereni za 15. novembar, bila je i poslanik SDA Alma Čolo.

- Izmjene će stupiti na snagu osmog dana, od objave u “Službenom glasniku”. Pitanje je da li se taj grad može uklopiti u rokove. Htjeli smo predložiti amandman da se skrate rokovi za Mostar, ali nije bilo saglasnosti HDZ-a. U sporazumu stoji da će biti isti dan, ali to nije zakonska obaveza - istakla je Čolo za “Glas Srpske”.

Razočaran dosadašnjim razvojem situacije u vezi sa izborima je i bivši član CIK-a i stručnjak za izborno zakonodavstvo Vehid Šehić.

- Ne vidim problem da izbori u Mostaru budu naknadno, a ne da ostali iz više od 140 opština budu taoci nekoga - rekao je Šehić.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar juče nije odgovarao na pozive.

Budžet

Još jedan od gorućih problema u ovom izbornom ciklusu jeste to što budžet institucija BiH još nije usvojen, ali postoje obećanje ključnih lidere da će sve biti završeno do 21. jula. Nova sjednica Predstavničkog doma je već danas, a iz CIK-a su ranije podvukli da je ova sedmica posljednja do koje mogu čekati novac iz budžeta, a nakon toga sve dolazi pod veliki upitnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana