За кирије троше милионе

Ведрана Кулага Симић
За кирије троше милионе

САРАЈЕВО - За покривање трошкова војничких и официрских кирија у БиХ отишли су милиони марака из касе Министарства одбране (МО), а иако су надлежни свјесни проблема готово од дана формирања, на то питање није стављена тачка, нити ће у скорије вријеме.

О смјештају професионалних војних лица, односно припадника Оружаних снага (ОС) БиХ се прича од 2006. године, а та тема је неколико пута била занимљива и ревизорима.

Према подацима из Министарства и Канцеларије за ревизију институција БиХ, одређене активности почели су још током 2006. године, а и из самог МО су прије неколико година признали да су садашњи трошкови високи и да постојећи начин, односно индивидуално изнајмљивање приватних станова, није економично рјешење.

Ревизори су прије неколико година поново упозорили да тај проблем није ријешен и да министарство није приступило рјешавању проблема у складу са препорукама ревизије. Замјерили су што ни четири године након објаве извјештаја ревизије учинка, која се бавила том темом, препоруке нису ни реализоване нити дјелимично реализоване.

МО БиХ је апсолутни рекордер по потрошњи на нивоу БиХ са буџетом који премашује 250 милиона КМ, а за смјештај активних војних лица годишње одлази око осам милиона.

У овом министарству су за “Глас” кратко навели да се, када је ријеч о смјештају професионалних војних лица, још нису стекле околности за рјешавање тог питања. Замјеник министра одбране Мирко Околић је, с друге стране, за “Глас” потврдио да је тачно да рјешења још нема, али да има потенцијалних рјешења.

- И раније када сам био на овој позицији, а и у овом мандату сам заговорник да покушамо обезбиједити смјештај по другом основу. Боље да се задужимо и да умјесто кирије плаћамо рату кредита и то ће на крају бити смјештај у власништву МО, а постоји и друга варијанта, да Министарство буде закупопримац и да склапа уговоре са закуподавцима те да онда, водећи рачуна о категоријама војних лица која користе смјештај, одлучује колико ће их бити у једном објекту. То сада није случај јер свако има право на одређени износ и изнајмљује себи како мисли да је најбоље - истакао је Околић.

Ниједна од идеја, каже, не може преко ноћи бити спроведена у дјело, а на крају је истакао да је за тај пројекат потребно доста новца, који немају.

У МО и ОС БиХ ради око 10.000 службеника и професионалних војних лица.

Проблеми

Осим проблема са смјештајем, односно новца који одлази по том основу, у војним редовима има још доста проблема. На њих се, између осталог, сваке године указује у редовном извјештају парламентарног војног повјереника, на основу утисака које види на терену. Примјетан је и одлив кадрова, као и проблеми са неусловним просторијама у касарнама и застарјелом опремом те возилима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана