Za kirije troše milione

Vedrana Kulaga Simić
Za kirije troše milione

SARAJEVO - Za pokrivanje troškova vojničkih i oficirskih kirija u BiH otišli su milioni maraka iz kase Ministarstva odbrane (MO), a iako su nadležni svjesni problema gotovo od dana formiranja, na to pitanje nije stavljena tačka, niti će u skorije vrijeme.

O smještaju profesionalnih vojnih lica, odnosno pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH se priča od 2006. godine, a ta tema je nekoliko puta bila zanimljiva i revizorima.

Prema podacima iz Ministarstva i Kancelarije za reviziju institucija BiH, određene aktivnosti počeli su još tokom 2006. godine, a i iz samog MO su prije nekoliko godina priznali da su sadašnji troškovi visoki i da postojeći način, odnosno individualno iznajmljivanje privatnih stanova, nije ekonomično rješenje.

Revizori su prije nekoliko godina ponovo upozorili da taj problem nije riješen i da ministarstvo nije pristupilo rješavanju problema u skladu sa preporukama revizije. Zamjerili su što ni četiri godine nakon objave izvještaja revizije učinka, koja se bavila tom temom, preporuke nisu ni realizovane niti djelimično realizovane.

MO BiH je apsolutni rekorder po potrošnji na nivou BiH sa budžetom koji premašuje 250 miliona KM, a za smještaj aktivnih vojnih lica godišnje odlazi oko osam miliona.

U ovom ministarstvu su za “Glas” kratko naveli da se, kada je riječ o smještaju profesionalnih vojnih lica, još nisu stekle okolnosti za rješavanje tog pitanja. Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić je, s druge strane, za “Glas” potvrdio da je tačno da rješenja još nema, ali da ima potencijalnih rješenja.

- I ranije kada sam bio na ovoj poziciji, a i u ovom mandatu sam zagovornik da pokušamo obezbijediti smještaj po drugom osnovu. Bolje da se zadužimo i da umjesto kirije plaćamo ratu kredita i to će na kraju biti smještaj u vlasništvu MO, a postoji i druga varijanta, da Ministarstvo bude zakupoprimac i da sklapa ugovore sa zakupodavcima te da onda, vodeći računa o kategorijama vojnih lica koja koriste smještaj, odlučuje koliko će ih biti u jednom objektu. To sada nije slučaj jer svako ima pravo na određeni iznos i iznajmljuje sebi kako misli da je najbolje - istakao je Okolić.

Nijedna od ideja, kaže, ne može preko noći biti sprovedena u djelo, a na kraju je istakao da je za taj projekat potrebno dosta novca, koji nemaju.

U MO i OS BiH radi oko 10.000 službenika i profesionalnih vojnih lica.

Problemi

Osim problema sa smještajem, odnosno novca koji odlazi po tom osnovu, u vojnim redovima ima još dosta problema. Na njih se, između ostalog, svake godine ukazuje u redovnom izvještaju parlamentarnog vojnog povjerenika, na osnovu utisaka koje vidi na terenu. Primjetan je i odliv kadrova, kao i problemi sa neuslovnim prostorijama u kasarnama i zastarjelom opremom te vozilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana