ВСТС: Приоритет рјешавање кривичних дјела против здравља становништва

Срна
ВСТС: Приоритет рјешавање кривичних дјела против здравља становништва

САРАЈЕВО - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија изјавио је да је ВСТС на данашњој телефонској сједници усвојио закључак за обавезно поступање у предметима који се односе на кривична дјела против здравља становништва за вријеме ванредних околности изазваних вирусом корона и да је то апсолутни приоритет свих правосудних институција.

- Друга најважнија одлука са данашње сједнице је усвајање иницијативе о доношењу прописа о привременим мјерама у вези са судским, управним и другим поступцима и питањима за вријеме проглашења стања природне или друге несреће, у намјери рјешавања проблема рокова за вријеме трајања ове ванредне ситуације -рекао је Тегелтија.

Он је додао да ће ова иницијатива бити достављена свим надлежним министарствима правде у БиХ.

Тегелтија је напоменуо да су на данашњој телефонској сједници ВСТС-а БиХ донесене одлуке о ургентним питањима, које ће бити објављене на сајту pravosu]e.ba, као и посредством саопштења за јавност.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да је иницијатива за промјену прописа у намјери рјешавања проблема рокова у вријеме трајања ванредне ситуације добро дошла, јер је пропуст што се то није раније ријешило прописима.

Грубеша је поздравио усвајање закључака и реакцију ВСТС-а БиХ на новонасталу ситуацију са пандемијом вируса корона када је ријеч о роковима везаним за поједине поступке.

- Надам се да ћемо наћи начин да проблем рокова превазиђено сада када нема изричите законске одредбе о томе - рекао је Грубеша.

Предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец изјавио је да су закључци ВСТС-а логични и очекивани.

- Одлуке и закључци ВСТС-а БиХ су логични с обзиром на ванредну ситуацију - рекао је Дебевец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана