VSTS: Prioritet rješavanje krivičnih djela protiv zdravlja stanovništva

Srna
VSTS: Prioritet rješavanje krivičnih djela protiv zdravlja stanovništva

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je da je VSTS na današnjoj telefonskoj sjednici usvojio zaključak za obavezno postupanje u predmetima koji se odnose na krivična djela protiv zdravlja stanovništva za vrijeme vanrednih okolnosti izazvanih virusom korona i da je to apsolutni prioritet svih pravosudnih institucija.

- Druga najvažnija odluka sa današnje sjednice je usvajanje inicijative o donošenju propisa o privremenim mjerama u vezi sa sudskim, upravnim i drugim postupcima i pitanjima za vrijeme proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće, u namjeri rješavanja problema rokova za vrijeme trajanja ove vanredne situacije -rekao je Tegeltija.

On je dodao da će ova inicijativa biti dostavljena svim nadležnim ministarstvima pravde u BiH.

Tegeltija je napomenuo da su na današnjoj telefonskoj sjednici VSTS-a BiH donesene odluke o urgentnim pitanjima, koje će biti objavljene na sajtu pravosu]e.ba, kao i posredstvom saopštenja za javnost.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da je inicijativa za promjenu propisa u namjeri rješavanja problema rokova u vrijeme trajanja vanredne situacije dobro došla, jer je propust što se to nije ranije riješilo propisima.

Grubeša je pozdravio usvajanje zaključaka i reakciju VSTS-a BiH na novonastalu situaciju sa pandemijom virusa korona kada je riječ o rokovima vezanim za pojedine postupke.

- Nadam se da ćemo naći način da problem rokova prevaziđeno sada kada nema izričite zakonske odredbe o tome - rekao je Grubeša.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec izjavio je da su zaključci VSTS-a logični i očekivani.

- Odluke i zaključci VSTS-a BiH su logični s obzirom na vanrednu situaciju - rekao je Debevec.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana