Војска Србије на два километра од Јариња, на терену четири оклопна возила

ГС
Војска Србије на два километра од Јариња, на терену четири оклопна возила

ПРИШТИНА - Протест Срба с Косова и Метохије, незадовољних распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замјени регистарских таблица ушао је у другу седмицу.

Тренутно су ту четири оклопна која су од административне линије удаљена мање од два километра. Ријеч је о два "лазара" и два "милоша", преноси РТС.

Војска Србије посједује базу која је у близини Јариња.

Војска Србије је у повишеној борбеној готовости због ситуације на сјеверу Космета, а у протекла три дана ову територију надлијетале су и борбене летјелице Војске Србије.

На терену нема наговјештаја скорог рјешења.  Не повлаче се припадници специјалне јединице косовске полиције РОСУ. Због њиховог присуства Срби не престају да се окупљају и захтијевају повлачење уредбе о пробним таблицама за аутомобиле из централне Србије.

Док се то не догоди, Срби држе у блокади магистралне правце Рашка-Лепосавић и Рибариће - Зубин Поток.

Осми је дан кризе, а већ три дан овај простор надлијетали су и ратни ваздухоплови снага безбједности Србије. Виђени су прво налети борбених хеликоптера, налети орлова и "мигова 29", и налет два "орла" у ниском лету. Простор је надлијетао и хеликоптер Кфора.

Јучерашњи налети авиона српског ратног ваздухопловства и хеликоптера Кфора одвијали су се у вријеме када су министар одбране Србије Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли дио војних снага које се налазе у стању повишене борбене готовости, а распоређене су у оквиру тактичких група које се налазе у гарнизону у Рашки, војној бази "Рудница" и на правцу ка административном прелазу Јариње.

Са њима је био и амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана