Vojska Srbije na dva kilometra od Jarinja, na terenu četiri oklopna vozila

GS
Vojska Srbije na dva kilometra od Jarinja, na terenu četiri oklopna vozila

PRIŠTINA - Protest Srba s Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica ušao je u drugu sedmicu.

Trenutno su tu četiri oklopna koja su od administrativne linije udaljena manje od dva kilometra. Riječ je o dva "lazara" i dva "miloša", prenosi RTS.

Vojska Srbije posjeduje bazu koja je u blizini Jarinja.

Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na sjeveru Kosmeta, a u protekla tri dana ovu teritoriju nadlijetale su i borbene letjelice Vojske Srbije.

Na terenu nema nagovještaja skorog rješenja.  Ne povlače se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU. Zbog njihovog prisustva Srbi ne prestaju da se okupljaju i zahtijevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije.

Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška-Leposavić i Ribariće - Zubin Potok.

Osmi je dan krize, a već tri dan ovaj prostor nadlijetali su i ratni vazduhoplovi snaga bezbjednosti Srbije. Viđeni su prvo naleti borbenih helikoptera, naleti orlova i "migova 29", i nalet dva "orla" u niskom letu. Prostor je nadlijetao i helikopter Kfora.

Jučerašnji naleti aviona srpskog ratnog vazduhoplovstva i helikoptera Kfora odvijali su se u vrijeme kada su ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli dio vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raški, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

Sa njima je bio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana