Владо Ђајић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске: Само заједно можемо побједити вирус

Милијана Латиновић
Владо Ђајић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске: Само заједно можемо побједити вирус

Само заједничким снагама и дисциплином нашом, али и наших грађана можемо да побиједимо ову невољу која је задесила цијели свијет. Надам се да ће све ово убрзо бити “јуче” како бисмо се сви могли вратити започетим пројектима и иновацијама у нашем здравственом систему.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Владо Ђајић нагласивши да је сваком медицинском професионалцу подршка важна, те да аплаузи и поруке подршке које добијају од грађана широм Републике Српске значе много у овим тешким тренуцима.

- Ванредна ситуација у којој се налазимо показала је колико су људи у бијелим мантилима важни, а то су препознали и други. Најтежи тренуци у нашој професији увијек покажу да су они који требају помоћ здравствених радника поносни на нас - рекао је Ђајић.

ГЛАС: На који начин се УКЦ РС припремао за долазак вируса корона прије него је потврђен први случај заразе и шта је конкретно урађено у највећој здравственој установи у РС како би обољелима и онима за које се сумња да су заражени пружили потребну његу и лијечење?

ЂАЈИЋ: Универзитетски клинички центар РС, с обзиром на тешку епидемиолошку ситуацију распрострањену у читавом свијету, предузео је низ мјера како бисмо на адекватан начин збринули пацијенте у новонасталој ситуацији. За ову ситуацију почели смо се спремати од момента када се епидемија новим вирусом корона почела ширити по Кини и када ситуација овдје није била алармантна, а значајно смо интензивирали припреме мјесец и по прије потврђеног првог случаја. Тада смо започели адаптацију простора на старој локацији у центру града, а Клиника за инфективне болести ослободила је све капацитете за лијечење пацијената од новог вируса. У Клиници за инфективне болести завршена је и операциона сала за акутно хируршко збрињавање пацијената са вирусом корона, а у њој ће се обављати и породи трудница позитивних на овај вирус царским резом.

ГЛАС: Колики су капацитети којима располажете? Ових дана сви нуде помоћ УКЦ РС у смислу набавке респиратора. Колико респиратора очекујете кроз донације као и заштитне опреме и колико Вам у овим тренуцима значи подршка привредника?

ЂАЈИЋ: Само на локацији у центру града смо поставили 115 кревета за могући прилив пацијената позитивних на овај вирус, а које због евентуално попуњених капацитета не бисмо могли смјестити у Клинику за инфективне болести. На локацији старе Хирургије припремају се и двије хируршке сале за операције пацијената потврђених и суспектних на вирус корона, као и Јединица интензивног лијечења. За овакве пацијенте имамо обезбијеђено још 200 кревета. Клинички завод за микробиологију УКЦ-а располаже довољним бројем тестова за нови вирус. Располажемо и са више од 50 респиратора за животно угрожене пацијенте, а само у задњих мјесец дана набавили смо 11 респиратора. Искористио бих прилику да јавно захвалим свим појединцима и фирмама који су нас својим донацијама подржали и који су препознали нашу борбу у очувању јавног здравља нашег становништва.

ГЛАС: Судећи према тренутној ситуацији, може се закључити да су Српска и цијели наш здравствени систем реаговали правовремено и да је ситуацији приступљено крајње озбиљно. Колико нам, према Вашем мишљењу, одговорност и озбиљност у овој ситуацији могу помоћи да из ове борбе изађемо као побједници?

ЂАЈИЋ: Одговорност и озбиљност сваког појединца је пресудна за рјешавање новонасталог епидемиолошког стања у земљи. Влада Српске је све мјере предузела правовремено и у складу са епидемиолошком ситуацијом. Што се тиче саме организације рада УКЦ-а, на локацији Паприковац постављени су објекти који ће служити за тријажу пацијената, због опасности од ширења новог вируса корона како међу самим пацијентима, тако и медицинским радницима. У постављеним објектима обављаће се тријажа, разговори и преглед пацијената, те ће их након тога медицинско особље упућивати у Ургентни центар УКЦ РС или у Клинику за инфективне болести. Важно је нагласити како постоје три групе пацијената. Прва група су пацијенти који су позитивни, али немају симптома и морају бити у изолацији. Друга група пацијената има симптоме и лијечи се у Клиници за инфективне болести и ако буде потребно, лијечиће се и на локацији у центру града која се припрема за већи прилив пацијената. Трећа група пацијената су они којима су потребни респиратори и који су животно угрожени.

ГЛАС: Јесу ли љекари и остали медицински радници уморни, колико часова трају смјене?

ЂАЈИЋ: У овом тренутку најважније је сачувати здравствени систем и носиоце здравственог система, односно медицинске раднике од евентуалне заразе како би наше становништво добило правовремену његу и здравствену заштиту. Урадићемо све да ову кризу пребродимо на најбољи могући начин и у интересу наших становника. Морам да захвалим и вама новинарима који сте дали велики допринос да се овај свјетски проблем сведе у неке реалне оквире и да народ схвати да само једним обичним прањем руку, заштитом дисајних органа, избјегавањем контакта са другим људима можемо потпуно да спријечимо болест. Особље Клинике за инфективне болести појачало је своја дежурства и ангажованост особља како би адекватно одговорили на евентуални појачани прилив пацијената. А план је да идемо на више тестирања ближих и даљих контаката заражених. Правимо резервне капацитете који нису у централном блоку и жеља нам је да инфекција не уђе у централни блок, да на најбољи начин можемо лијечити и пацијенте који нису заражени.

ГЛАС: Знамо и да су два љекара из УКЦ-а позитивна на вирус корона. Какво је њихово здравствено стање? Страхујете ли да ће вирус узети маха и у здравственом систему, плаше ли се љекари?

ЂАЈИЋ: Што се тиче наших здравствених радника, урадили смо све мјере по пропису и све особе које су биле с њима у контакту смо тестирали и сви су негативни. Предузели смо мјере и према њиховим контактима и сада ширимо мрежу. 

ГЛАС: Најавили сте офанзивнију борбу против вируса, шта то значи?

ЂАЈИЋ: Као што знате, премијер РС Радован Вишковић донио је одлуку да сви позитивни пацијенти морају бити смјештени у посебном колективном смјештају, односно сви ће бити смјештени у Студентском центру у Бањалуци. Друга донесена одлука је да идемо на више тестирања, ближих и даљих контаката. Прелазимо на тај кинески систем - нападамо вирус, а не да он напада нас.

Пензионисани љекари

ГЛАС: Да ли у вашим редовима има пензионисаних љекара који су се одазвали апелима да прискоче у помоћ и да ли сте позвали медицинске раднике са бироа да вам помогну?

ЂАЈИЋ: Нама су се јавиле самоиницијативно пензионисане колеге које су се ставиле на располагање ако за тим буде било потребе. То је само показатељ како неко ко се бавио овим, најхуманијим послом, има потребу да помогне нашем становништву и онда када је његов радни вијек завршен. Не знамо шта нам носе дани пред нама, уколико буде постојала потреба, могуће је да ћемо ангажовати медицинско особље које је на бироу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана