Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske: Samo zajedno možemo pobjediti virus

Milijana Latinović
Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske: Samo zajedno možemo pobjediti virus

Samo zajedničkim snagama i disciplinom našom, ali i naših građana možemo da pobijedimo ovu nevolju koja je zadesila cijeli svijet. Nadam se da će sve ovo ubrzo biti “juče” kako bismo se svi mogli vratiti započetim projektima i inovacijama u našem zdravstvenom sistemu.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Vlado Đajić naglasivši da je svakom medicinskom profesionalcu podrška važna, te da aplauzi i poruke podrške koje dobijaju od građana širom Republike Srpske znače mnogo u ovim teškim trenucima.

- Vanredna situacija u kojoj se nalazimo pokazala je koliko su ljudi u bijelim mantilima važni, a to su prepoznali i drugi. Najteži trenuci u našoj profesiji uvijek pokažu da su oni koji trebaju pomoć zdravstvenih radnika ponosni na nas - rekao je Đajić.

GLAS: Na koji način se UKC RS pripremao za dolazak virusa korona prije nego je potvrđen prvi slučaj zaraze i šta je konkretno urađeno u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS kako bi oboljelima i onima za koje se sumnja da su zaraženi pružili potrebnu njegu i liječenje?

ĐAJIĆ: Univerzitetski klinički centar RS, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju rasprostranjenu u čitavom svijetu, preduzeo je niz mjera kako bismo na adekvatan način zbrinuli pacijente u novonastaloj situaciji. Za ovu situaciju počeli smo se spremati od momenta kada se epidemija novim virusom korona počela širiti po Kini i kada situacija ovdje nije bila alarmantna, a značajno smo intenzivirali pripreme mjesec i po prije potvrđenog prvog slučaja. Tada smo započeli adaptaciju prostora na staroj lokaciji u centru grada, a Klinika za infektivne bolesti oslobodila je sve kapacitete za liječenje pacijenata od novog virusa. U Klinici za infektivne bolesti završena je i operaciona sala za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata sa virusom korona, a u njoj će se obavljati i porodi trudnica pozitivnih na ovaj virus carskim rezom.

GLAS: Koliki su kapaciteti kojima raspolažete? Ovih dana svi nude pomoć UKC RS u smislu nabavke respiratora. Koliko respiratora očekujete kroz donacije kao i zaštitne opreme i koliko Vam u ovim trenucima znači podrška privrednika?

ĐAJIĆ: Samo na lokaciji u centru grada smo postavili 115 kreveta za mogući priliv pacijenata pozitivnih na ovaj virus, a koje zbog eventualno popunjenih kapaciteta ne bismo mogli smjestiti u Kliniku za infektivne bolesti. Na lokaciji stare Hirurgije pripremaju se i dvije hirurške sale za operacije pacijenata potvrđenih i suspektnih na virus korona, kao i Jedinica intenzivnog liječenja. Za ovakve pacijente imamo obezbijeđeno još 200 kreveta. Klinički zavod za mikrobiologiju UKC-a raspolaže dovoljnim brojem testova za novi virus. Raspolažemo i sa više od 50 respiratora za životno ugrožene pacijente, a samo u zadnjih mjesec dana nabavili smo 11 respiratora. Iskoristio bih priliku da javno zahvalim svim pojedincima i firmama koji su nas svojim donacijama podržali i koji su prepoznali našu borbu u očuvanju javnog zdravlja našeg stanovništva.

GLAS: Sudeći prema trenutnoj situaciji, može se zaključiti da su Srpska i cijeli naš zdravstveni sistem reagovali pravovremeno i da je situaciji pristupljeno krajnje ozbiljno. Koliko nam, prema Vašem mišljenju, odgovornost i ozbiljnost u ovoj situaciji mogu pomoći da iz ove borbe izađemo kao pobjednici?

ĐAJIĆ: Odgovornost i ozbiljnost svakog pojedinca je presudna za rješavanje novonastalog epidemiološkog stanja u zemlji. Vlada Srpske je sve mjere preduzela pravovremeno i u skladu sa epidemiološkom situacijom. Što se tiče same organizacije rada UKC-a, na lokaciji Paprikovac postavljeni su objekti koji će služiti za trijažu pacijenata, zbog opasnosti od širenja novog virusa korona kako među samim pacijentima, tako i medicinskim radnicima. U postavljenim objektima obavljaće se trijaža, razgovori i pregled pacijenata, te će ih nakon toga medicinsko osoblje upućivati u Urgentni centar UKC RS ili u Kliniku za infektivne bolesti. Važno je naglasiti kako postoje tri grupe pacijenata. Prva grupa su pacijenti koji su pozitivni, ali nemaju simptoma i moraju biti u izolaciji. Druga grupa pacijenata ima simptome i liječi se u Klinici za infektivne bolesti i ako bude potrebno, liječiće se i na lokaciji u centru grada koja se priprema za veći priliv pacijenata. Treća grupa pacijenata su oni kojima su potrebni respiratori i koji su životno ugroženi.

GLAS: Jesu li ljekari i ostali medicinski radnici umorni, koliko časova traju smjene?

ĐAJIĆ: U ovom trenutku najvažnije je sačuvati zdravstveni sistem i nosioce zdravstvenog sistema, odnosno medicinske radnike od eventualne zaraze kako bi naše stanovništvo dobilo pravovremenu njegu i zdravstvenu zaštitu. Uradićemo sve da ovu krizu prebrodimo na najbolji mogući način i u interesu naših stanovnika. Moram da zahvalim i vama novinarima koji ste dali veliki doprinos da se ovaj svjetski problem svede u neke realne okvire i da narod shvati da samo jednim običnim pranjem ruku, zaštitom disajnih organa, izbjegavanjem kontakta sa drugim ljudima možemo potpuno da spriječimo bolest. Osoblje Klinike za infektivne bolesti pojačalo je svoja dežurstva i angažovanost osoblja kako bi adekvatno odgovorili na eventualni pojačani priliv pacijenata. A plan je da idemo na više testiranja bližih i daljih kontakata zaraženih. Pravimo rezervne kapacitete koji nisu u centralnom bloku i želja nam je da infekcija ne uđe u centralni blok, da na najbolji način možemo liječiti i pacijente koji nisu zaraženi.

GLAS: Znamo i da su dva ljekara iz UKC-a pozitivna na virus korona. Kakvo je njihovo zdravstveno stanje? Strahujete li da će virus uzeti maha i u zdravstvenom sistemu, plaše li se ljekari?

ĐAJIĆ: Što se tiče naših zdravstvenih radnika, uradili smo sve mjere po propisu i sve osobe koje su bile s njima u kontaktu smo testirali i svi su negativni. Preduzeli smo mjere i prema njihovim kontaktima i sada širimo mrežu. 

GLAS: Najavili ste ofanzivniju borbu protiv virusa, šta to znači?

ĐAJIĆ: Kao što znate, premijer RS Radovan Višković donio je odluku da svi pozitivni pacijenti moraju biti smješteni u posebnom kolektivnom smještaju, odnosno svi će biti smješteni u Studentskom centru u Banjaluci. Druga donesena odluka je da idemo na više testiranja, bližih i daljih kontakata. Prelazimo na taj kineski sistem - napadamo virus, a ne da on napada nas.

Penzionisani ljekari

GLAS: Da li u vašim redovima ima penzionisanih ljekara koji su se odazvali apelima da priskoče u pomoć i da li ste pozvali medicinske radnike sa biroa da vam pomognu?

ĐAJIĆ: Nama su se javile samoinicijativno penzionisane kolege koje su se stavile na raspolaganje ako za tim bude bilo potrebe. To je samo pokazatelj kako neko ko se bavio ovim, najhumanijim poslom, ima potrebu da pomogne našem stanovništvu i onda kada je njegov radni vijek završen. Ne znamo šta nam nose dani pred nama, ukoliko bude postojala potreba, moguće je da ćemo angažovati medicinsko osoblje koje je na birou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana