Владика Јефрем: Манастир Милошевац васкрсава на чудесан начин

Срна
Владика Јефрем: Манастир Милошевац васкрсава на чудесан начин

ПРИЈЕДОР - Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем захвалио је данас Његовој светости патријарху српском Порфирију на посјети манастиру Милошевац код Приједора који, како је рекао, васкрсава на чудесан начин.

- Ваше присуство нас увјерава да оно што је почето са благословом, да ће тако бити и настављено. Први пут послије ко зна колико вијекова на локалитету у и у овом манастиру који се обнавља, служена је прва света литургија - рекао је владика Јефрем у бесједи након Свете архијерејске литургије у манастиру Милошевац, коју је служио српски патријарх.

Он је нагласио да је данашњим присуством патријарха Порфирија оснажена вјера и нада да ће, уз Божјију помоћ, бити завршен посао који је започет и да ће овдје ускоро заиста бити прислужено кандило сталног монашког живљења и монашке молитве.

- Бићете за нас радост, бићете за нас благослов, за нашу генерацију коју је запало да овај важан посао радимо - рекао је владика Јефрем обраћајући се патријарху.

Он је замолио патријарха српског да благослови велики број присутних вјерника који су радосни због овог догађаја.

- Благословите и поучите нас све како да у овом тешком и смутном времену преживимо и нађемо право рјешење за сваки догађај - рекао је владика Јефрем.

Патријарх Порфирије данас је заједно са епископом бањалучким Јефремом у манастиру Милошевац, код Приједора, служио Свету архијерејску литургију.

Свечаности, која је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру и покривања манастирског конака, присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, представници града Приједора и Бањалуке, као и многобројни вјерници.

Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице и његова обнова почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана