Vladika Jefrem: Manastir Miloševac vaskrsava na čudesan način

Srna
Vladika Jefrem: Manastir Miloševac vaskrsava na čudesan način

PRIJEDOR - Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem zahvalio je danas Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju na posjeti manastiru Miloševac kod Prijedora koji, kako je rekao, vaskrsava na čudesan način.

- Vaše prisustvo nas uvjerava da ono što je početo sa blagoslovom, da će tako biti i nastavljeno. Prvi put poslije ko zna koliko vijekova na lokalitetu u i u ovom manastiru koji se obnavlja, služena je prva sveta liturgija - rekao je vladika Jefrem u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije u manastiru Miloševac, koju je služio srpski patrijarh.

On je naglasio da je današnjim prisustvom patrijarha Porfirija osnažena vjera i nada da će, uz Božjiju pomoć, biti završen posao koji je započet i da će ovdje uskoro zaista biti prisluženo kandilo stalnog monaškog življenja i monaške molitve.

- Bićete za nas radost, bićete za nas blagoslov, za našu generaciju koju je zapalo da ovaj važan posao radimo - rekao je vladika Jefrem obraćajući se patrijarhu.

On je zamolio patrijarha srpskog da blagoslovi veliki broj prisutnih vjernika koji su radosni zbog ovog događaja.

- Blagoslovite i poučite nas sve kako da u ovom teškom i smutnom vremenu preživimo i nađemo pravo rješenje za svaki događaj - rekao je vladika Jefrem.

Patrijarh Porfirije danas je zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom u manastiru Miloševac, kod Prijedora, služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Svečanosti, koja je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru i pokrivanja manastirskog konaka, prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici grada Prijedora i Banjaluke, kao i mnogobrojni vjernici.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gdje je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana