Влада Српске: 100.000 КМ за Саборни храм у Мостару

ГС
Влада Српске: 100.000 КМ за Саборни храм у Мостару

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске издвојиће 100.000 КМ за помоћ Саборном храму Свете Тројице у Мостару за санирање штете настале усљед вандалског чина оштећења Храма, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару у ноћи између уторка и сриједе, 6. на 7. децембар, опљачкана је, девастирана и покидани су сви каблови од електричне енергије.

Влада Републике Српске издвојиће 100.000,00 КМ за помоћ Саборном храму Свете Тројице у Мостару за санирање штете настале усљед вандалског чина оштећења Храма.
https://t.co/aH6Auar4f0 pic.twitter.com/mSXNods5lx

— Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske) December 8, 2022

Увођење посебне врсте обвезника доприноса

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог Закона о допунама Закона о доприносима којим се као посебна врста обвезника доприноса уводи корисник права на новчано примање утврђено Законом о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској.

Посебна основица доприноса за кориснике права, према предложеном закону, износиће бруто новчано примање с обзиром на то да се на планирано новчано примање плаћају доприноси за пензијско и инвалидско осигурање, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

За ове потребе у буџету Републике Српске обезбијеђен је износ од око 20,1 милион КМ.

Из Владе су подсјетили да је раније усвојен закон којим се на мјесечном нивоу исплаћује 750 КМ и на то се плаћа допринос за здравствено и пензијско и инвалидско осигурање, чиме ће ова лица остваривати право на здравствену заштиту и, у коначници, на пензију.

На сједници је утврђен Приједлог Закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању по хитном поступку, којим се уводи нова категорија осигураника у обавезном осигурању.

Законом о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце предвиђено је остваривање права на новчано примање незапосленом родитељу четворо и више дјеце, на која се плаћају сви доприноси.

Како би се остварила права по основу уплате доприноса за пензијско и инвалидско осигурање неопходно је за кориснике тог новчаног примања утврдити статус осигураника у обавезном осигурању, због чега је и предложен овај закон.

Влада је донијела и Одлуку о начину финансирања програма лијекова који се примјењују у ограничено доступним количинама за наредну годину, за шта се обезбјеђују из буџета Српске за наредну годину у висини од 71.600.000 КМ на буџетској ставци трансфера Фонду здравственог осигурања за посебан програм лијекова. Доношење ове одлуке предвиђено је одредбама Закона о обавезном здравственом осигурању.

Донесен је и План одбране од поплава у Српској за наредну годину, те План активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору Републике Српске за наредну годину.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана