Vlada Srpske: 100.000 KM za Saborni hram u Mostaru

GS
Vlada Srpske: 100.000 KM za Saborni hram u Mostaru

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske izdvojiće 100.000 KM za pomoć Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru za saniranje štete nastale usljed vandalskog čina oštećenja Hrama, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkana je, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije.

Vlada Republike Srpske izdvojiće 100.000,00 KM za pomoć Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru za saniranje štete nastale usljed vandalskog čina oštećenja Hrama.
https://t.co/aH6Auar4f0 pic.twitter.com/mSXNods5lx

— Vlada Republike Srpske (@Vlada_Srpske) December 8, 2022

Uvođenje posebne vrste obveznika doprinosa

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o doprinosima kojim se kao posebna vrsta obveznika doprinosa uvodi korisnik prava na novčano primanje utvrđeno Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj.

Posebna osnovica doprinosa za korisnike prava, prema predloženom zakonu, iznosiće bruto novčano primanje s obzirom na to da se na planirano novčano primanje plaćaju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Za ove potrebe u budžetu Republike Srpske obezbijeđen je iznos od oko 20,1 milion KM.

Iz Vlade su podsjetili da je ranije usvojen zakon kojim se na mjesečnom nivou isplaćuje 750 KM i na to se plaća doprinos za zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje, čime će ova lica ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu i, u konačnici, na penziju.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju po hitnom postupku, kojim se uvodi nova kategorija osiguranika u obaveznom osiguranju.

Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece predviđeno je ostvarivanje prava na novčano primanje nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, na koja se plaćaju svi doprinosi.

Kako bi se ostvarila prava po osnovu uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje neophodno je za korisnike tog novčanog primanja utvrditi status osiguranika u obaveznom osiguranju, zbog čega je i predložen ovaj zakon.

Vlada je donijela i Odluku o načinu finansiranja programa lijekova koji se primjenjuju u ograničeno dostupnim količinama za narednu godinu, za šta se obezbjeđuju iz budžeta Srpske za narednu godinu u visini od 71.600.000 KM na budžetskoj stavci transfera Fondu zdravstvenog osiguranja za poseban program lijekova. Donošenje ove odluke predviđeno je odredbama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Donesen je i Plan odbrane od poplava u Srpskoj za narednu godinu, te Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru Republike Srpske za narednu godinu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana