Вишковић: Подршка измјенама Изборног закона БиХ

Срна
Вишковић: Подршка измјенама Изборног закона БиХ

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Изборни закон БиХ треба мијењати, истичући да ће Влада подржати став странака из Српске да се покрене то питање с циљем постизања што коректнијих резултата избора.

Вишковић је рекао да је циљ да избори буду фер.
Он је навео да Изборни закон БиХ омогућава довољно простора да грађани изаберу своје представнике, али да је проблем што се након избора дешава да појединци напуштају странке и праве неке друге скупштинске и остале већине.

- Наравно, иако постоје аутоматика, електроника и скенирање, увијек ће бити незадовољних, као што је то у сваком систему - рекао је Вишковић током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу закона о измјени Изборног закона Републике Српске, по хитном поступку.

Он је навео да се ексцес који је раније у Народној скупштини изазвао посланик Драшко Станивуковић са министром унутрашњих послова Драганом Лукачем не би ни догодио да је био испоштован скупштински Пословник и да је руководство парламента радило свој посао.

- И то већ онда када ми је Станивуковић пришао и бацио ми у лице заставице НАТО. То није одговорно понашање посланика - рекао је Вишковић, реплицирајући Станивуковићу.

Он је рекао да се у Пословнику наводи да, уколико посланик приђе свечаној говорници, аутоматски треба да буде удаљен из сале Скупштине.
- Ви сте Станивуковићу прије ексцеса са Лукачем пришли говорници за којом је био српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а онда мени. Да је Пословник био поштован, било би реда и прије ексцеса и били бисте удаљени из сале, а до Лукача не би ни дошли - каже Вишковић.

Он је рекао да би адекватно и правовремено реаговао уколико би било који министар евентуално пришао за Станивуковићев сто.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас по хитном поступку Приједлог закона о измјени Изборног закона Републике Српске којим се уређује начин избора и опозива градоначелника града који се састоји из више општина, а примјер за то је Источно Сарајево.

Измјену Изборног закона Републике Српске предложио је Клуб посланика СНСД-а.

Доношење закона о граду Источно Сарајево захтијева измјену Изборног закона Републике Српске у дијелу који се односи на избор и опозив градоначелника града који у свом саставу има више општина, наводи се у образложењу овог приједлога закона.
Посланик СНСД-а Наташа Кулашинац рекла је да је у изради овог акта учествовала радна група састављена од представника свих општина и Града.

Она је навела да СНСД-а као предлагач има позитивно мишљење
Она је навела да доношење закона о граду Источно Сарајево захтијева измјену Изборног закона Републике Српске у дијелу који се односи на избор и опозив градоначелника града који у свом саставу има више општина.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Мирослав Вујичић рекао је да у вези са доношењем новог Закона о граду Источно Сарајево није постигнут консензус власти и опозиције, али је изразио задовољство што су обје стране сагласне да се градоначелник бира директно на изборима.

Приједлогом закона о граду Источно Сарајево, који се на приједлог Клуба посланика СНСД-а разматра по хитном поступку, предвиђено је да градоначелника непосредно на изборима бирају грађани на период од четири године.

- Престанак мандата градоначелника и његов опозив прије истека мандата спроводи се у складу са законом и изборним прописима - наводи се у образложењу овог акта.

У образложењу овог приједлога закона наводи се да је ранија пракса била да се градоначелник Источног Сарајева бира посредно у Скупштини града.

Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић рекла је да је оправдано да се избор и опозив градоначелника Источног Сарајева врши непосредном вољом грађана израженом на изборима и најавила да ће овај клуб подржати Приједлог закона.

- Тиме ће се спријечити случајеви политикантства који су се дешавали. Закон ће допринијети бољем функционисању Источног Сарајева, не умањујући значај општина и због тога ћемо га подржати - рекла је Стевановићева током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу закона о граду Источно Сарајево, који се доноси по хитном поступку на приједлог Клуба посланика СНСД.

Потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић оцијенила је да овакав закон није требало доносити у изборној години и по хитном поступку, те предложила да се овај акт, због бројних мањкавости, повуче и уради квалитетнији приједлог који ће омогућити што боље и несметано функционисање Источног Сарајева.
Она је рекла да није против директног избора градоначелника, али је, између осталог, упозорила да би се након усвајања овог закона могли десити различити проблеми у систему функционисања градске власти. Караџићева је истакла да треба радити на томе да се врати ранији назив града - Српско Сарајево или га назвати Сарајево Републике Српске.

Током дискусије о Изборном закону, посланик СНСД-а Душица Шолаја рекла је да пријавила пријетње које је добила од посланика ПДП-а Драшка Станивуковића. Шолаја је рекла да је разлика између ње и Станивуковића и у томе што она, за разлику од Станивуковића, никада није на Тргу Крајине дала обећање да се никада неће вратити у Народну скупштину и све то касније погазила.  Она је рекла да очекује вербалне нападе од Станивуковића након што јој се на јучерашњој сједници Законодавног одбора обратио ријечима: "Ако ми не усвојите закон, видјећеш како ћеш се провести".

Шолаја је навела да је о томе обавијестила руководство Скупштине, те да ће због те пријетње тражити заштиту надлежних органа Српске, јер се, како каже, не осјећа безбједно.

Станивуковић је рекао да су народни посланици Душица Шолаја, Костадин Васић и Споменка Стевановић "лажни посланици јер је на протеклим изборима извршена изборна крађа".

- Како је могуће да ови посланици на 90 одсто бирачких мјеста на протеклим изборима имају све гласове - упитао је Станивуковић, који се заложио за измјене Изборног закона БиХ и увођење скенера на биралиштима да би била спријечена изборна крађа.

Шеф Посланичког клуба Демоса Споменка Стевановић, реплицирајући Станивуковићу, рекла је да он на свакодневним сједницама парламента Републике Српске показује незнање.

Одговарајући на његове оптужбе у вези са крађом гласова, Стевановићева је рекла да је Станивуковић искористио породичну трагедију за стицање политичких поена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана