Višković: Podrška izmjenama Izbornog zakona BiH

Srna
Višković: Podrška izmjenama Izbornog zakona BiH

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Izborni zakon BiH treba mijenjati, ističući da će Vlada podržati stav stranaka iz Srpske da se pokrene to pitanje s ciljem postizanja što korektnijih rezultata izbora.

Višković je rekao da je cilj da izbori budu fer.
On je naveo da Izborni zakon BiH omogućava dovoljno prostora da građani izaberu svoje predstavnike, ali da je problem što se nakon izbora dešava da pojedinci napuštaju stranke i prave neke druge skupštinske i ostale većine.

- Naravno, iako postoje automatika, elektronika i skeniranje, uvijek će biti nezadovoljnih, kao što je to u svakom sistemu - rekao je Višković tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske, po hitnom postupku.

On je naveo da se eksces koji je ranije u Narodnoj skupštini izazvao poslanik Draško Stanivuković sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem ne bi ni dogodio da je bio ispoštovan skupštinski Poslovnik i da je rukovodstvo parlamenta radilo svoj posao.

- I to već onda kada mi je Stanivuković prišao i bacio mi u lice zastavice NATO. To nije odgovorno ponašanje poslanika - rekao je Višković, replicirajući Stanivukoviću.

On je rekao da se u Poslovniku navodi da, ukoliko poslanik priđe svečanoj govornici, automatski treba da bude udaljen iz sale Skupštine.
- Vi ste Stanivukoviću prije ekscesa sa Lukačem prišli govornici za kojom je bio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a onda meni. Da je Poslovnik bio poštovan, bilo bi reda i prije ekscesa i bili biste udaljeni iz sale, a do Lukača ne bi ni došli - kaže Višković.

On je rekao da bi adekvatno i pravovremeno reagovao ukoliko bi bilo koji ministar eventualno prišao za Stanivukovićev sto.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske kojim se uređuje način izbora i opoziva gradonačelnika grada koji se sastoji iz više opština, a primjer za to je Istočno Sarajevo.

Izmjenu Izbornog zakona Republike Srpske predložio je Klub poslanika SNSD-a.

Donošenje zakona o gradu Istočno Sarajevo zahtijeva izmjenu Izbornog zakona Republike Srpske u dijelu koji se odnosi na izbor i opoziv gradonačelnika grada koji u svom sastavu ima više opština, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.
Poslanik SNSD-a Nataša Kulašinac rekla je da je u izradi ovog akta učestvovala radna grupa sastavljena od predstavnika svih opština i Grada.

Ona je navela da SNSD-a kao predlagač ima pozitivno mišljenje
Ona je navela da donošenje zakona o gradu Istočno Sarajevo zahtijeva izmjenu Izbornog zakona Republike Srpske u dijelu koji se odnosi na izbor i opoziv gradonačelnika grada koji u svom sastavu ima više opština.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Miroslav Vujičić rekao je da u vezi sa donošenjem novog Zakona o gradu Istočno Sarajevo nije postignut konsenzus vlasti i opozicije, ali je izrazio zadovoljstvo što su obje strane saglasne da se gradonačelnik bira direktno na izborima.

Prijedlogom zakona o gradu Istočno Sarajevo, koji se na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a razmatra po hitnom postupku, predviđeno je da gradonačelnika neposredno na izborima biraju građani na period od četiri godine.

- Prestanak mandata gradonačelnika i njegov opoziv prije isteka mandata sprovodi se u skladu sa zakonom i izbornim propisima - navodi se u obrazloženju ovog akta.

U obrazloženju ovog prijedloga zakona navodi se da je ranija praksa bila da se gradonačelnik Istočnog Sarajeva bira posredno u Skupštini grada.

Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović rekla je da je opravdano da se izbor i opoziv gradonačelnika Istočnog Sarajeva vrši neposrednom voljom građana izraženom na izborima i najavila da će ovaj klub podržati Prijedlog zakona.

- Time će se spriječiti slučajevi politikantstva koji su se dešavali. Zakon će doprinijeti boljem funkcionisanju Istočnog Sarajeva, ne umanjujući značaj opština i zbog toga ćemo ga podržati - rekla je Stevanovićeva tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o gradu Istočno Sarajevo, koji se donosi po hitnom postupku na prijedlog Kluba poslanika SNSD.

Potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Jovičević ocijenila je da ovakav zakon nije trebalo donositi u izbornoj godini i po hitnom postupku, te predložila da se ovaj akt, zbog brojnih manjkavosti, povuče i uradi kvalitetniji prijedlog koji će omogućiti što bolje i nesmetano funkcionisanje Istočnog Sarajeva.
Ona je rekla da nije protiv direktnog izbora gradonačelnika, ali je, između ostalog, upozorila da bi se nakon usvajanja ovog zakona mogli desiti različiti problemi u sistemu funkcionisanja gradske vlasti. Karadžićeva je istakla da treba raditi na tome da se vrati raniji naziv grada - Srpsko Sarajevo ili ga nazvati Sarajevo Republike Srpske.

Tokom diskusije o Izbornom zakonu, poslanik SNSD-a Dušica Šolaja rekla je da prijavila prijetnje koje je dobila od poslanika PDP-a Draška Stanivukovića. Šolaja je rekla da je razlika između nje i Stanivukovića i u tome što ona, za razliku od Stanivukovića, nikada nije na Trgu Krajine dala obećanje da se nikada neće vratiti u Narodnu skupštinu i sve to kasnije pogazila.  Ona je rekla da očekuje verbalne napade od Stanivukovića nakon što joj se na jučerašnjoj sjednici Zakonodavnog odbora obratio riječima: "Ako mi ne usvojite zakon, vidjećeš kako ćeš se provesti".

Šolaja je navela da je o tome obavijestila rukovodstvo Skupštine, te da će zbog te prijetnje tražiti zaštitu nadležnih organa Srpske, jer se, kako kaže, ne osjeća bezbjedno.

Stanivuković je rekao da su narodni poslanici Dušica Šolaja, Kostadin Vasić i Spomenka Stevanović "lažni poslanici jer je na proteklim izborima izvršena izborna krađa".

- Kako je moguće da ovi poslanici na 90 odsto biračkih mjesta na proteklim izborima imaju sve glasove - upitao je Stanivuković, koji se založio za izmjene Izbornog zakona BiH i uvođenje skenera na biralištima da bi bila spriječena izborna krađa.

Šef Poslaničkog kluba Demosa Spomenka Stevanović, replicirajući Stanivukoviću, rekla je da on na svakodnevnim sjednicama parlamenta Republike Srpske pokazuje neznanje.

Odgovarajući na njegove optužbe u vezi sa krađom glasova, Stevanovićeva je rekla da je Stanivuković iskoristio porodičnu tragediju za sticanje političkih poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana