Вашингтон преко Сарајева показује мишиће Москви

Вељко Зељковић
Вашингтон преко Сарајева показује мишиће Москви

БАЊАЛУКА - Америчка политика покушава искористити сваку прилику како би размјестила НАТО снаге у БиХ, пошто не могу да сломе Републику Српску и увуку је у централизовану БиХ, која би онда била лак залогај за овај војни савез.

 

Каже ово за “Глас Српске” политички аналитичар Александар Павић, коментаришући приједлог групе од шест америчких сенатора у којем су навели да би НАТО требало да распореди своје трупе у БиХ уколико Русија блокира мандат ЕУФОР-а на једној од наредних сједница Савјета безбједности УН.

-  Ово није ништа друго до покушај показивања атрофираних мишића. Они немају храбрости да се директно суоче са Русијом, те онда траже неко споредно место како би показали како се они ипак нешто питају. Ситуација око Украјине је за њих катастрофална. Зато им је сада БиХ болна тема, јер је још увек нису успели увући у НАТО. Сада гледају да искористе било какву прилику да остану у игри и не изгубе овај простор - истакао је Павић.    

Декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин сматра како је ово само наставак једне америчке спољне политике, како према БиХ, тако и осталим земљама које нису чланице НАТО.

- Они покушавају да изврше притисак на оне земље које још нису чланице. Када им то не иде од руке, онда се траже било какви разлози да се НАТО трупе негдје инсталирају. Наравно, да би овакав потез само додатно усложнио и закомпликовао политичке односе унутар БиХ, али и безбједносне у цијелом региону. Шта би то НАТО снаге радиле у БиХ? Све ово доживљавам као једну поруку, прије свега Москви - каже Жупљанин.

Наводи и да су амерички сенатори очигледно заборавили да нико не може послати своје снаге у БиХ мимо сагласности и зеленог свјетла Савјета безбједности Уједињених нација, па ни моћни НАТО.

- То се не може урадити ни мимо воље три конститутивна народа у БиХ. Мислим да је ово само још једна од игара Вашингтона, коју су “одрадили” бошњачки лобисти у САД - поручио је Жупљанин.

Према ријечима политиколога Војислава Савића, свијет је у тоталном расулу те нас стога ништа не смије и зачудити, па чак ни ове, како их је назвао, “шизофрене поруке о распоређивању трупа једне групе земаља на територију наводно суверене земље”.

- И није толика трагедија што сенатори других земаља своју војску желе видјети овдје, проблем јесте то што у Сарајеву призивају туђе војске да дођу овдје и да ведре и облаче, то је неподношљива количина сервилности која опструише изградњу цивилизованог и аутономног друштва. Ипак, таква одлука о НАТО интервенцији и распоређивању снага је и даље на нивоу спекулација и не видим за сада озбиљну могућност да се то деси - нагласио је Савић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић каже како је очигледно да америчка спољна политика на овај начин жели показати своје мишиће, те још један “простор” претворити у кризни.

- Мандат ЕУФОР-а за Српску није споран. Мислим да ни Русији није. Зато ми је све ово индикативно, зашто се отварају ове приче. На овај начин се не може утицати на мир и стабилност у БиХ. Погледајмо шта се све дешава око Украјине. Око Кине. Ми би требало да водимо рачуна да до оваквих и сличних ствари не дође и код нас. То ниједном народу у БиХ није у интересу - поручио је Стевандић.    

Група од шест америчких сенатора је у петак предложила доношење закона којим би се осигурало да НАТО распореди војну мисију у БиХ уколико Русија буде блокирала наставак мандата ЕУФОР-а у новембру ове године. Затражили су и да се ојача НАТО штаб у Сарајеву, али и да се донесе сет антикоруптивних механизама као и алата за спречавање “ширења руско-кинеског утицаја на Балкану”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана