Vašington preko Sarajeva pokazuje mišiće Moskvi

Veljko Zeljković
Vašington preko Sarajeva pokazuje mišiće Moskvi

BANjALUKA - Američka politika pokušava iskoristiti svaku priliku kako bi razmjestila NATO snage u BiH, pošto ne mogu da slome Republiku Srpsku i uvuku je u centralizovanu BiH, koja bi onda bila lak zalogaj za ovaj vojni savez.

 

Kaže ovo za “Glas Srpske” politički analitičar Aleksandar Pavić, komentarišući prijedlog grupe od šest američkih senatora u kojem su naveli da bi NATO trebalo da rasporedi svoje trupe u BiH ukoliko Rusija blokira mandat EUFOR-a na jednoj od narednih sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

-  Ovo nije ništa drugo do pokušaj pokazivanja atrofiranih mišića. Oni nemaju hrabrosti da se direktno suoče sa Rusijom, te onda traže neko sporedno mesto kako bi pokazali kako se oni ipak nešto pitaju. Situacija oko Ukrajine je za njih katastrofalna. Zato im je sada BiH bolna tema, jer je još uvek nisu uspeli uvući u NATO. Sada gledaju da iskoriste bilo kakvu priliku da ostanu u igri i ne izgube ovaj prostor - istakao je Pavić.    

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra kako je ovo samo nastavak jedne američke spoljne politike, kako prema BiH, tako i ostalim zemljama koje nisu članice NATO.

- Oni pokušavaju da izvrše pritisak na one zemlje koje još nisu članice. Kada im to ne ide od ruke, onda se traže bilo kakvi razlozi da se NATO trupe negdje instaliraju. Naravno, da bi ovakav potez samo dodatno usložnio i zakomplikovao političke odnose unutar BiH, ali i bezbjednosne u cijelom regionu. Šta bi to NATO snage radile u BiH? Sve ovo doživljavam kao jednu poruku, prije svega Moskvi - kaže Župljanin.

Navodi i da su američki senatori očigledno zaboravili da niko ne može poslati svoje snage u BiH mimo saglasnosti i zelenog svjetla Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, pa ni moćni NATO.

- To se ne može uraditi ni mimo volje tri konstitutivna naroda u BiH. Mislim da je ovo samo još jedna od igara Vašingtona, koju su “odradili” bošnjački lobisti u SAD - poručio je Župljanin.

Prema riječima politikologa Vojislava Savića, svijet je u totalnom rasulu te nas stoga ništa ne smije i začuditi, pa čak ni ove, kako ih je nazvao, “šizofrene poruke o raspoređivanju trupa jedne grupe zemalja na teritoriju navodno suverene zemlje”.

- I nije tolika tragedija što senatori drugih zemalja svoju vojsku žele vidjeti ovdje, problem jeste to što u Sarajevu prizivaju tuđe vojske da dođu ovdje i da vedre i oblače, to je nepodnošljiva količina servilnosti koja opstruiše izgradnju civilizovanog i autonomnog društva. Ipak, takva odluka o NATO intervenciji i raspoređivanju snaga je i dalje na nivou spekulacija i ne vidim za sada ozbiljnu mogućnost da se to desi - naglasio je Savić.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže kako je očigledno da američka spoljna politika na ovaj način želi pokazati svoje mišiće, te još jedan “prostor” pretvoriti u krizni.

- Mandat EUFOR-a za Srpsku nije sporan. Mislim da ni Rusiji nije. Zato mi je sve ovo indikativno, zašto se otvaraju ove priče. Na ovaj način se ne može uticati na mir i stabilnost u BiH. Pogledajmo šta se sve dešava oko Ukrajine. Oko Kine. Mi bi trebalo da vodimo računa da do ovakvih i sličnih stvari ne dođe i kod nas. To nijednom narodu u BiH nije u interesu - poručio je Stevandić.    

Grupa od šest američkih senatora je u petak predložila donošenje zakona kojim bi se osiguralo da NATO rasporedi vojnu misiju u BiH ukoliko Rusija bude blokirala nastavak mandata EUFOR-a u novembru ove godine. Zatražili su i da se ojača NATO štab u Sarajevu, ali i da se donese set antikoruptivnih mehanizama kao i alata za sprečavanje “širenja rusko-kineskog uticaja na Balkanu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana