У Градачцу на гробљу поставили таблу са поруком "Мјесто укопа за грађане из мјешовитих бракова"

Г.С.
У Градачцу на гробљу поставили таблу са поруком "Мјесто укопа за грађане из мјешовитих бракова"

ГРАДАЧАЦ - Јуче се на друштвеним мрежама појавила информација да се на гробљу у Градачцу налази табла на којој пише "Ово је мјесто за укоп грађана из мјешовитих бракова", преноси портал klix.ba.

Са портала је затражено објашњење од Хусеина Јукана из Меџлиса Исламске заједнице (ИЗ) Градачац у чијем је власништву као вакуф земља на којој се налази гробље.

"Јесте тачно да је био тај натпис. Није уобичајено, али нису се питале структуре, управник тог мезарја га је својевољно ставио. Треба постојати градско атеистичко гробље", казао је за klix.ba Јукан наглашавајући да се распитао о случају.

Истакао је да је 2015. године џемат Хусеина дао "прећутну сагласност за укоп, члановима тог џемата из мјешовитих бракова".

"На темељу тога дато је да се они могу укопати. Ово је искључиво власништво Исламске заједнице, то је вакуф. Исламска заједница је вјероватно у том случају изашла у сусрет члановима тих породица, и супружницима. Сматрам да је мало неумјесно што се то пише, тај термин 'мјештовити брак'", казао је Јукан.

Нагласио је да у Градачцу питање атеистичког гробља већ годинама остаје неријешено, а грађани су раније текст на табли која се налазила на гробљу окарактеризирали као "фашистички".

Казао је да ИЗ има право власништва над својом имовином у складу са Законом о слободи вјера.

Истакао је да шеријатско право не познаје термин "мјешовити брак".

"Не требамо да вријеђамо. Са становишта шеријатског права, оно не познаје мјешовити брак. Овдје се догодила погрешка, и грешка ранијих Извршних одбора јер то можда није требало да буде ту. За гробља је надлежно градско комунално предузеће, а не Исламска заједница. Волио бих да свако поштује свачије, ако сам ја некога увриједио ја желим да се извиним, уједно и члановима заједнице", објаснио је Јукан.

Назив је данас склоњен и најављено је да ће се наћи рјешење за градско атеистичко гробље у Градачцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана