U Gradačcu na groblju postavili tablu sa porukom "Mjesto ukopa za građane iz mješovitih brakova"

G.S.
U Gradačcu na groblju postavili tablu sa porukom "Mjesto ukopa za građane iz mješovitih brakova"

GRADAČAC - Juče se na društvenim mrežama pojavila informacija da se na groblju u Gradačcu nalazi tabla na kojoj piše "Ovo je mjesto za ukop građana iz mješovitih brakova", prenosi portal klix.ba.

Sa portala je zatraženo objašnjenje od Huseina Jukana iz Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Gradačac u čijem je vlasništvu kao vakuf zemlja na kojoj se nalazi groblje.

"Jeste tačno da je bio taj natpis. Nije uobičajeno, ali nisu se pitale strukture, upravnik tog mezarja ga je svojevoljno stavio. Treba postojati gradsko ateističko groblje", kazao je za klix.ba Jukan naglašavajući da se raspitao o slučaju.

Istakao je da je 2015. godine džemat Huseina dao "prećutnu saglasnost za ukop, članovima tog džemata iz mješovitih brakova".

"Na temelju toga dato je da se oni mogu ukopati. Ovo je isključivo vlasništvo Islamske zajednice, to je vakuf. Islamska zajednica je vjerovatno u tom slučaju izašla u susret članovima tih porodica, i supružnicima. Smatram da je malo neumjesno što se to piše, taj termin 'mještoviti brak'", kazao je Jukan.

Naglasio je da u Gradačcu pitanje ateističkog groblja već godinama ostaje neriješeno, a građani su ranije tekst na tabli koja se nalazila na groblju okarakterizirali kao "fašistički".

Kazao je da IZ ima pravo vlasništva nad svojom imovinom u skladu sa Zakonom o slobodi vjera.

Istakao je da šerijatsko pravo ne poznaje termin "mješoviti brak".

"Ne trebamo da vrijeđamo. Sa stanovišta šerijatskog prava, ono ne poznaje mješoviti brak. Ovdje se dogodila pogreška, i greška ranijih Izvršnih odbora jer to možda nije trebalo da bude tu. Za groblja je nadležno gradsko komunalno preduzeće, a ne Islamska zajednica. Volio bih da svako poštuje svačije, ako sam ja nekoga uvrijedio ja želim da se izvinim, ujedno i članovima zajednice", objasnio je Jukan.

Naziv je danas sklonjen i najavljeno je da će se naći rješenje za gradsko ateističko groblje u Gradačcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana