У Бањалуци уништено 1.972 комада малокалибарског и лаког оружја ФОТО

ГС
У Бањалуци уништено 1.972 комада малокалибарског и лаког оружја
Foto: УНДП | У Бањалуци уништено 1.972 комада малокалибарског и лаког оружја

БАЊАЛУКА - У топионици „Јелшинград“ у Бањалуци данас је уништено укупно 1.972 комада малокалибарског и лаког оружја (SALW).

-Та активност представља наставак напора за повећање јавне безбједности и заштите, те смањење ризика од ширења SALW –а, а спровели су је Координациони одбор за контролу малокалибарског и лаког наоружања у БиХ, полицијске агенције, Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ, Центар за контролу малокалибарског и лаког наоружања у источној и југоисточној Европи (СЕЕСАЦ) и Европска унија - саопштено је из УНДП-а.

Оружје су прикупиле полицијске агенције провођењем низа законом предвиђених активности, а дио оружја добровољно су предали грађани БиХ.

- Како би допринијела томе да грађани БиХ, као и земаља регије и ЕУ, живе у сигурном окружењу, контрола малог и лаког наоружања и сузбијање незаконите трговине оружјем су један од безбједносних приоритета Европске уније. Ово је такође приоритет утврђен у Аналитичком извјештају Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ -  изјавила је савјетник за политичка питања у Канцеларији специјалног представника Европске уније у БиХ Биљана Баровић.

У саопштењу је додато да синергија напора свих укључених партнера симболизује преданост пружању одрживог рјешења за проблем одузетог недопуштеног и вишка ватреног оружја.

- Овим догађајем желимо нагласити нашу опредијељеност у УНДП-у да пружимо подршку институцијама БиХ у развоју њихових капацитета у складу са Мапом пута за контролу SALW -а 2024” - рекао је руководилац Сектора Правда и безбједност УНДП-а у БиХ Слободан Тадић.

Уз подршку пројекта СЕЕСАЦ, којег финансира Европска унија, од 2017. године уништено је више од 20.000 комада малокалибарског и лаког оружја, њихових дијелова и компоненти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана