U Banjaluci uništeno 1.972 komada malokalibarskog i lakog oružja FOTO

GS
U Banjaluci uništeno 1.972 komada malokalibarskog i lakog oružja
Foto: UNDP | U Banjaluci uništeno 1.972 komada malokalibarskog i lakog oružja

BANjALUKA - U topionici „Jelšingrad“ u Banjaluci danas je uništeno ukupno 1.972 komada malokalibarskog i lakog oružja (SALW).

-Ta aktivnost predstavlja nastavak napora za povećanje javne bezbjednosti i zaštite, te smanjenje rizika od širenja SALW –a, a sproveli su je Koordinacioni odbor za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH, policijske agencije, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC) i Evropska unija - saopšteno je iz UNDP-a.

Oružje su prikupile policijske agencije provođenjem niza zakonom predviđenih aktivnosti, a dio oružja dobrovoljno su predali građani BiH.

- Kako bi doprinijela tome da građani BiH, kao i zemalja regije i EU, žive u sigurnom okruženju, kontrola malog i lakog naoružanja i suzbijanje nezakonite trgovine oružjem su jedan od bezbjednosnih prioriteta Evropske unije. Ovo je takođe prioritet utvrđen u Analitičkom izvještaju Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU -  izjavila je savjetnik za politička pitanja u Kancelariji specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Biljana Barović.

U saopštenju je dodato da sinergija napora svih uključenih partnera simbolizuje predanost pružanju održivog rješenja za problem oduzetog nedopuštenog i viška vatrenog oružja.

- Ovim događajem želimo naglasiti našu opredijeljenost u UNDP-u da pružimo podršku institucijama BiH u razvoju njihovih kapaciteta u skladu sa Mapom puta za kontrolu SALW -a 2024” - rekao je rukovodilac Sektora Pravda i bezbjednost UNDP-a u BiH Slobodan Tadić.

Uz podršku projekta SEESAC, kojeg finansira Evropska unija, od 2017. godine uništeno je više od 20.000 komada malokalibarskog i lakog oružja, njihovih dijelova i komponenti.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana