Турковић и Кирилич: Што прије расвијетлити случај иконе

ГС
Турковић и Кирилич: Што прије расвијетлити случај иконе

САРАЈЕВО - Случај иконе која је 14. децембра прошле године уручена министру спољњих послова Руске Федерације важно је што прије расвијетилити, закључено је данас у Сарајеву на састанку министра иностраних послова БиХ Бисере Турковић и амбасадора Украјине за БиХ и Хрватску Васиља Кирилича.

Министарство иностраних послова (МИП) БиХ саопштило је да је "амбасадор током састанка нагласио да Украјина никада није дала дозволу за извоз иконе из ове земље, те да овај предмет представља културну вриједност од државног значаја".

-Амбасадор захтијева да предмет буде изузет од стране надлежних институција у БиХ те тражи да буде омогућен долазак украјинских експерата, који би заједно са експертима из БиХ утврдили све околности везане за икону - наведено је у саопштењу МИП-а БиХ.

Турковићева је упознала Кирилича о корацима који су предузети након ноте коју је Амбасада Украјине упутила Министарству спољњих послова БиХ, те о поступању правосуђа у БиХ у овом случају.

-Турковићева је изразила наду да ће надлежне институције у наредном периоду што прије ријешити овај случај - наведено је у саопштењу МИП-а.

На састанку је, како се наводи, разговарано и о другим темама и питањима, те је исказана опредијељеност за унапређење односа између двије земље у различитим областима.

Икону светог Николе српски члан и Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је поклонио Лаврову током његове посјете Источном Сарајеву 13. децембра прошле године, а неколико дана касније Министарство културе и информативне политике Украјине, на основу медијских написа,  закључило је да се ради о предмету у власништву Украјине.

Амбасада те земље у БиХ затражила је од надлежних у БиХ да објасне све детаље у вези са иконом. Потом је руско Министарство иностраних послова икону вратило и она је похрањена у сеф у кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Кабинет Милорада Додика упутио је ноту амбасади Украјине у БиХ у којој је од те земље затражено да наведе релевантне информације у вези са иконом, а Додик је појаснио да је упитању породична икона, а не имовина Украјине, да је икона на сигурном те да Украјина није ни послала захтјев у вези с њом и да су медији из ФБиХ измислили причу.

Портпарол Министарства иностраних послова Украјине Олег Николенко прије неколико дана је саопштио да је „припадност древне иконе Украјини „ неспорна чињеница“, те да је  тужилаштво те државе је већ покренуло „кривични поступак у вези с илегалним извозом реликвије“.

Руски МИП је на то одговорио да Русија још није добила доказе да је икону поклоњену Лаврову у Источном Сарајеву посљедњи власник стекао нелегално.

-анипулација медија служи да би се Русија дискредитовала - саопштено је из руског Министарства спољних послова.

Тужилаштво БиХ је прије пет дана саопштило да поступајући тужилац у предмету формираном у вези са интензивно предузима активности на прикупљању доказа и саслушању свједока.

- Саслушан је одређен број свједока, међу којима и амбасадор БиХ у Русији (Жељко Самарџија), те је упућена замолба за пружање међународне правне помоћи, надлежним институцијама. У овом предмету подузимаћемо даље радње у циљу утврђивања свих чињеница и прикупљања доказа – рекли су у Тужилаштву БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана