Тегелтија, Кошарац: Подршка домаћим дрвопрерађивачима

Срна
Тегелтија, Кошарац: Подршка домаћим дрвопрерађивачима

РОГАТИЦА - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је данас у Рогатици да сви нивои власти у БиХ морају учинити све да би се спријечио неконтролисан извоз обле грађе из БиХ, те да се на тај начин даје подршка домаћим прерађивачима.

Тегелтија је данас у Рогатици, након што је са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем посјетио компанију “ДММ”, која се бави прерадом дрвета, те производњом пелета, рекао да се фирмама попут ове мора обезбиједити довољно сировине.

“Сировине објективно има и у Републици Српској и у БиХ и држава мора учинити свој дио посла који се тиче спречавања неконтролисаног извоза обловине изван БиХ”, поручио је Тегелтија.

Он је рекао да се домаћи прерађивачи још због тога сусрећу са проблемом набавке адекватне сировине.

“То су наше обавезе, а обавеза ових људи је да наставе да шире капацитете, да наставе са бављењем финализацијом у овој производњи и да једна породична фирма постане репрезентативна за ову малу средину”, рекао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је, као министар финансија 2018. године био позван на отворење ове фирме, те да тада није могао доћи, али је изразио задовољство због онога што је затекао данас.

“Данас сам сретан, што двије године након тога, видимо да ово постројење одлично ради. Ова породична фирма шаље поруку да људи, окупљени око породичног бизниса, могу да раде и производе. Веома је важно промовисати овако успјешне приватне бизнисе”, рекао је Тегелтија.

Он је поновио да држава мора бити на страни домаћих фирми и предузетника.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара исказао је поштовање према компанији “ДММ”, јер је укупан приход који остварује у спољнотрговинском промету око три и по милиона КМ.

“То довољно говори о њиховојн способности и визији како да развијају компанију”, рекао је Кошарац.

Он је истакао да све компаније из Републике Српске треба стимулисати када је ријеч о њиховој извозној политици.

“Охрабрује чињеница да они размишљају да иду у виши степен финализације производа од дрвета”, рекао је Кошарац.

Кошарац је поручио да треба заговарати чињеницу, која је наведена и у експозеу предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, да што више сировине остане на тржишту Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

“Да мјерама, које треба да буду донесене у сагласности са ентитетима, онемогућимо извоз обловине у неке друге земље”, нагласио је Кошарац.

Власник фирме “ДММ” Милан Јанковић рекао је да породична фирма успјешно послује, те да је због пандемије изазване вирусом корона извоз у неке земље опао и да су се више преоријентисали на домаће потрошаче уз кориговане цијене.

Јанковић је рекао да у фирми запошљава 57 радника и да нико није добио отказ због епидемије. 

Кошарац данас је у Рогатици поздравио напоре ове локалне заједнице у борби за нова радна мјеста, као и подршку привредницима.

Кошарац је, након састанка са начелником Рогатице Милорадом Јагодићем, којем је присуствовао и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, рекао новинарима да је на инфраструктурном плану у овој општини много урађено.

Он је навео да је као отворено питање остало рјешавање статуса Творнице пречистача Рогатица /ТПР/.

"Са ентитетским надлежним институцијама радићемо на том питању како би стратешки купац из Србије дошао на овај простор и како би се кренуло са радом ТПР-а, што ће донијети нова радна мјеста", рекао је Кошарац.

Кошарац је нагласио да су на овом подручју развијени дрвопрерађивачки и месопрерађивачки капацитети и да ће министарство на чијем је челу "третирати Рогатицу на најадекватнији начин, посебно дрвопрерађивачке капацитете, који су препознатљиви у спољнотрговинском промету БиХ".

Он сматра да је због тога веома важно направити синтезу са предузећем "Шуме Републике Српске", како би се обезбиједило довољно сировине за локалне фирме које се баве прерадом дрвета.

"Вјерујем да ће локална власт радити на томе, јер то је и Јагодићево опредјељење", додао је Кошарац.

Он је истакао добре пословне резултате компанија која се баве производњом и прерадом меса, а који своје производе пласирају на тржиште у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Наводећи да су те фирме упутиле захтјев да послују са Турском, Кошарац је рекао да очекују да ће и оне добити извозничке бројеве и потребне сертификате за извоз месних производа и прерађевина.

Кошарац је најавио и одређене активности које се односе на афирмацију пољопривреде, посебно јер је Рогатица позната по узгоју сјеменског кромпира.

Он је нагласио да је у овој локалној заједници рођено стото дијете у 2020. години, што довољно говори о томе да је Рогатица добар простор за живот, захваљујући политици коју води начелник општине Јагодић.

Начелник Рогатице Јагодић рекао је да је саговорнике упознао о резултатима који су постигнути у овој општини, али и о пројектимам који су у закашњењу, попут улагања у пронаталитетну политику, изградњу обданишта, помоћ обнови школа, улагања у спорт и културу.

Он је навео да је у Рогатици изграђен базен, да је изградња атлетске стазе у завршној фази, а спортске дворане у почетној.

Јагодић је додао да је општина много урадила и на плану локалне расвјете, развоја трговинске дјелатности, текстилне производње, да је изграђена бензинска пумпа, те да је све то допринијело отварању нових радних мјеста у Рогатици.

Он је нагласио и континуирану подршку локалне власти пољопривредним произвођачима, те да је озбиљна пажња посвећена инфраструктурним пројектима у области водоснабдијевања, изградње путева и улица, заштите животне средине.

"Желимо да овај просторо направимо што бољим и угоднијим за живот људи и свих који нам долазе у посјету", каже Јагодић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана