Суђење за напад из “зоље” враћено на почетак

Небојша Томашевић
Суђење за напад из “зоље” враћено на почетак

БАЊАЛУКА - Окружни суд у Бањалуци укинуо је пресуду Основног суда којом је Александар Радић, бивши активиста СДС-а из Челинца, осуђен на двије године затвора због испаљивања пројектила из “зоље” на зграду “Еурохерца” у Бањалуци те је случај вратио на ново суђење, потврђено је “Гласу Српске”.

- Судско вијеће уважило је жалбу оптуженог А. Р. и његовог браниоца те је поступак враћен Основном суду у Бањалуци на поновно суђење - рекла је портпарол Окружног суда Славица Дивјак, не наводећи више детаља.

Радићев бранилац, адвокат Зоран Јошић, истакао је да је тражио ослобађајућу пресуду, али да одлуку суда не може да коментарише.

- Сви проведени докази не указују на то да је мој брањеник починио кривично дјело за које га терети оптужница. Докази су климави и сумњиви, а и траг ДНК који је наводно нађен сам за себе не може бити доказ ако није ничим потврђен. Видјећемо шта ће бити у поновљеном суђењу - рекао је Јошић.

Радић је осуђен почетком фебруара у Основном суду, јер је, како је наведено у првостепеној пресуди, 30. марта 2018. година у 23.40 часова испалио пројектил из ручног ракетног бацача М80, тзв. “зоље” на зграду “Еурохерца” на Булевару Српске војске. Пројектил је погодио у канцеларију на деветом спрату зграде те завршио у плафону.

Усљед експлозије бојеве главе пројектила изазвана је опасност по живот радника обезбјеђења Дејана Дрљаче, који се у том тренутку затекао у приземљу зграде. Срећом, прошао је без повреда, а на згради је проузрокована материјална штета од 29.129 КМ.

Према оптужници, Радић је након тога одбацио празан лансер ручног ракетног бацача у улици Франа Супила 8 те побјегао. Оптужница га терети и да је 2018. набавио и до дана напада недозвољено држао “зољу”. Полиција је пронашла одбачени бацач и на њему су вјештачењем откривени мијешани ДНК трагови више особа, али је доминантан био траг оптуженог Радића.

У почетку истраге он је био осумњичен и за тероризам, али је Републичко тужилаштво обуставило истрагу за то кривично дјело. Након тога је оптужен за изазивање опште опасности и недозвољено држање оружја. Током суђења тужилаштво је саслушало сведоке који су испричали да су у вријеме експлозије у близини зграде приметили “пунијег” мушкарца који је носио дугуљасти предмет. Тужилаштво тврди да то одговара опису оптуженог, иако су свједоци навели да се ради о млађем мушкарцу са дугом косом и брадом. Одбрана тврди да Радић никада није имао дугу косу и браду. Он је ухапшен 1. октобра 2018. године.

Политички процес

Александар Радић је током суђења у свједочењу истакао да се против њега води политички процес, а оптужио је и медије да су “радили против њега”.

- Штампа је цијели случај филовала и објављено је да сам притворен иако у то доба није било донесено рјешење о томе. У јавности се говорило да је нађен мој биолошки траг, иако ДНК налаз у то доба није био достављен у тужилаштво - казао је тада Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана