Suđenje za napad iz “zolje” vraćeno na početak

Nebojša Tomašević
Suđenje za napad iz “zolje” vraćeno na početak

BANjALUKA - Okružni sud u Banjaluci ukinuo je presudu Osnovnog suda kojom je Aleksandar Radić, bivši aktivista SDS-a iz Čelinca, osuđen na dvije godine zatvora zbog ispaljivanja projektila iz “zolje” na zgradu “Euroherca” u Banjaluci te je slučaj vratio na novo suđenje, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

- Sudsko vijeće uvažilo je žalbu optuženog A. R. i njegovog branioca te je postupak vraćen Osnovnom sudu u Banjaluci na ponovno suđenje - rekla je portparol Okružnog suda Slavica Divjak, ne navodeći više detalja.

Radićev branilac, advokat Zoran Jošić, istakao je da je tražio oslobađajuću presudu, ali da odluku suda ne može da komentariše.

- Svi provedeni dokazi ne ukazuju na to da je moj branjenik počinio krivično djelo za koje ga tereti optužnica. Dokazi su klimavi i sumnjivi, a i trag DNK koji je navodno nađen sam za sebe ne može biti dokaz ako nije ničim potvrđen. Vidjećemo šta će biti u ponovljenom suđenju - rekao je Jošić.

Radić je osuđen početkom februara u Osnovnom sudu, jer je, kako je navedeno u prvostepenoj presudi, 30. marta 2018. godina u 23.40 časova ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača M80, tzv. “zolje” na zgradu “Euroherca” na Bulevaru Srpske vojske. Projektil je pogodio u kancelariju na devetom spratu zgrade te završio u plafonu.

Usljed eksplozije bojeve glave projektila izazvana je opasnost po život radnika obezbjeđenja Dejana Drljače, koji se u tom trenutku zatekao u prizemlju zgrade. Srećom, prošao je bez povreda, a na zgradi je prouzrokovana materijalna šteta od 29.129 KM.

Prema optužnici, Radić je nakon toga odbacio prazan lanser ručnog raketnog bacača u ulici Frana Supila 8 te pobjegao. Optužnica ga tereti i da je 2018. nabavio i do dana napada nedozvoljeno držao “zolju”. Policija je pronašla odbačeni bacač i na njemu su vještačenjem otkriveni miješani DNK tragovi više osoba, ali je dominantan bio trag optuženog Radića.

U početku istrage on je bio osumnjičen i za terorizam, ali je Republičko tužilaštvo obustavilo istragu za to krivično djelo. Nakon toga je optužen za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja. Tokom suđenja tužilaštvo je saslušalo svedoke koji su ispričali da su u vrijeme eksplozije u blizini zgrade primetili “punijeg” muškarca koji je nosio duguljasti predmet. Tužilaštvo tvrdi da to odgovara opisu optuženog, iako su svjedoci naveli da se radi o mlađem muškarcu sa dugom kosom i bradom. Odbrana tvrdi da Radić nikada nije imao dugu kosu i bradu. On je uhapšen 1. oktobra 2018. godine.

Politički proces

Aleksandar Radić je tokom suđenja u svjedočenju istakao da se protiv njega vodi politički proces, a optužio je i medije da su “radili protiv njega”.

- Štampa je cijeli slučaj filovala i objavljeno je da sam pritvoren iako u to doba nije bilo doneseno rješenje o tome. U javnosti se govorilo da je nađen moj biološki trag, iako DNK nalaz u to doba nije bio dostavljen u tužilaštvo - kazao je tada Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana