Стевандић: Јединство у Српској - репрезент воље народа

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је јединство које је показано послије наметнуте одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка апсолутни репрезент воље народа у Српској те да нема тога ко ће је натјерати да “повуче ногу назад”.

“Срби нису негатори геноцида, већ људи који се боре за право слободе говора и изношења мишљења о свим темама, јер то спада у домен људских права и слобода, она не може бити санкционисана одлукама високог представника и то не познаје савремено законодавство”, рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци гдје је одржана сједница Предсједништва ове странке.

Прама његовим ријечима, Српска се бори за равноправно третирање свих жртава и за право да о свим догађајима сваки човјек у БиХ има право на лични став.

“Не може се то право ограничити или свести само на један догађај који се десио у Сребреници, гдје су пијетет жртвама изразили сви српски представници и предсједници - од Бориса Тадића, Милорада Додика, а сјетимо се да садашњи предсједник Србије, који је то желио да учини, умало није убијен”, рекао је Стевандић.

Он је навео да су у овој странци одлучили да са колегама заједнички наступе у Народној скупштини и изгласају два закона којима ће бити спријечено спровођење одлука високог представника на територији Српске те уведене ригорозне казне за све који буду вријеђали Републику Српску и њене народе.

“Наше је да покажемо да Српска жели сама да одлучује о својој судбини и да оно о чему буде одлучивала, буде у складу са европским конвенцијама, ма како то некоме парадоксално звучало”, рекао је Стевандић и поручио да то право неће промијенити ни нови високи представник Кристијан Шмит.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су у понедјељак, 26. јула, на састанку у Бањалуци свако наметање на нивоу БиХ.

Посланици из Републике Српске су због наметнутих одредаба почели бојкот рада институција БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо и први потписао петицију којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида. Том петицијом се изражава и недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Народна скупштине Републике Српске сутра би требала да разматра измјене Кривичног законика Републике Српске и доношење закона о непријемњивању одлуке високог представника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана